Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

«Φάρμακο» η υγιεινή διατροφή για το άσθμα

Η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να ελαττώνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες που ευθύνεται για το άσθμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine και πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι η αύξηση στα κρούσματα άσθματος που καταγράφεται παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να σχετίζεται με την ολοένα μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.


Το άσθμα είναι μία από τις συχνότερες πνευμονοπάθειες παγκοσμίως, προσβάλλοντας περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι νοσούν περισσότεροι από 500.000 μικροί και μεγάλοι, ενώ γενικώς στη Δύση ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Η φλεγμονή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του, καθώς οδηγεί σε στένωση της αεροφόρου οδού, με συνέπεια να εμποδίζεται η αναπνοή.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, στην Ελβετία, οι οποίοι εξέτασαν πως επηρεάζει τις αποικίες των βακτηρίων που ζουν στα έντερα η πλούσια και η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή.

Τα έντερα διαθέτουν τρισεκατομμύρια βακτηρίων, η καλή ισορροπία των οποίων πιστεύεται ότι επηρεάζει ποικιλοτρόπως την υγεία.

Η νέα μελέτη έδειξε πως η διατροφή με άφθονες φυτικές ίνες οδηγούσε σε αύξηση των αποικιών των ωφέλιμων βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου - ένα είδος λιπιδίων, που απορροφώνται από το αίμα.

Η αυξημένη εισροή αυτών των λιπιδίων στο αίμα είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιείται καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, να γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι οι πνεύμονες στη δράση διεγερτικών παραγόντων και έτσι να μειώνεται η φλεγμονή σε αυτούς.

Ακριβώς την αντίθετη δράση είχε η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή.

Ένας από τους διεγερτικούς παράγοντες που συχνά ευθύνεται για τις κρίσεις άσθματος είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, στα οποία πολλοί ασθενείς είναι αλλεργικοί.

Οι Ελβετοί επιστήμονες εξετάζουν επίσης τον ρόλο της μακροχρόνιας φλεγμονής στην ανάπτυξη και άλλων πνευμονοπαθειών, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία οφείλεται στο κάπνισμα και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο.

tanea.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...