Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

«Λύση στο πρόβλημα των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που υποβάλλονται σε οξυμετρία εξετάζει ο ΕΟΠΥΥ»

Απάντηση Μπέζα στην παρέμβαση Αυγενάκη


Για τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια στους οποίους εξαιτίας της τελευταίας εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ που προέβλεπε ότι για την έγκριση της θεραπείας τους, ο γιατρός θα πρέπει να τους κάνει όλες τις εξετάσεις οξυμετρίας χωρίς να είναι απολύτως απαραίτητο (ακόμη και στον ύπνο) και χωρίς να καλύπτονται τα έξοδα προμήθειας ή ενοικίασης συμπυκνωτή, απαντά ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνιος Μπέζας σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως επισημαίνει ο Υφυπουργός Υγείας: «σχετικά με την αναγκαιότητα πραγματοποίησης της  «οξυμετρίας» σε ηρεμία, βάδιση, νυκτερινή ή των «αερίων αρτηριακού αίματος» και των συνοδών νοσημάτων / επιβαρυντικών παραγόντων, για την απόδοση της προβλεπόμενης δαπάνης προμήθειας Ο2 ή ενοικίασης συμπυκνωτή, ο Οργανισμός επανεξετάζει το θέμα προς αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του: «στο Ν. Ηρακλείου υπάρχουν πάνω από χίλιοι ασθενείς με προβλήματα χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσουν την κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία τους.  Μέχρι τώρα ο ειδικός πνευμονολόγος, με βάση ειδικές εξετάσεις (αέρια αίματος, οξυμετρία) που τις επέλεγε την μία ή την άλλη κατά περίπτωση και με βάση επίσης τις θέσεις ομοφωνίας που ισχύουν διεθνώς και στην Ελλάδα για τις προϋποθέσεις χορήγησης οξυγονοθεραπείας, αποφάσιζε για το ποιοι ασθενείς θα λάβουν οξυγονοθεραπεία. Σύμφωνα όμως, με τις οδηγίες από την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, για την έγκριση της οξυγονοθεραπείας από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, πρέπει να γίνονται όλες οι εξετάσεις (και αέριο αίματος και οξυμετρία στην ηρεμία, στη βάδιση και στον ύπνο) άσχετα εάν στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται μόνο τα αέρια και σε πολύ λίγες και η οξυμετρία.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης υπογραμμίζει μάλιστα ότι «αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, που καλούνται να υποβληθούν σε οξυγονοθεραπεία με μη εκπιπτόμενες δαπάνες και, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακόμη και με την μετακίνησή τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...