Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Επίσπευση των Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας

Παρέμβαση Αυγενάκη προς τον Υπουργό Υγείας


Στην 26μηνη καθυστέρηση για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα προβλέπει την λειτουργία των Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα έχουν στην ταλαιπωρία των ασθενών, τα κόστη λειτουργίας, αλλά κυρίως τα πολύ χαμηλότερα κόστη των επεμβάσεων για τους ασθενείς.


Από τη δεκαετία του ’50 άρχισαν να στοιχειοθετούνται οι ενδείξεις για τη χειρουργική μίας ημέρας. Η τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών έδωσε τη δυνατότητα στους χειρουργούς να κάνουν μικρότερες τομές για τις εγχειρήσεις τους, ώστε οι ασθενείς μετεγχειρητικά να μένουν μόνον λίγες ώρες στο νοσοκομείο και να επιστρέφουν αυθημερόν στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 4025/2011 : «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις», επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας για την εκτέλεση χειρουργικών και επεμβατικών πράξεων, για τις οποίες δεν απαιτείται σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, γενική, ραχιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία και νοσηλεία πέραν της μίας ημέρας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «Οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της οργάνωσης των νοσοκομείων του εξωτερικού, ενώ στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις δύο σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Το κόστος λειτουργίας τους είναι σημαντικά χαμηλότερο, καθώς οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται για περισσότερο από μία ημέρα και έτσι πολύ χαμηλότερο είναι και το κόστος των επεμβάσεων το οποίο φθάνει να είναι έως και 50% χαμηλότερο».

Ενδεικτικά, αναφέρει ο Βουλευτής στο έγγραφό του ότι «μια αφαίρεση σμηγματογόνων, θηλωμάτων, σπίλων και μορφωμάτων κορμού κοστίζουν 250 ευρώ σε μία ιδιωτική κλινική και 150 ευρώ σε μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, ενώ μια χειρουργική επέμβαση καταρράκτη κοστίζει σε κλινική 1.050 ευρώ και σε ημερήσια μονάδα 350 ευρώ, ενώ το κόστος επέμβασης για γλαύκωμα είναι 900 και 250 ευρώ αντίστοιχα, αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς από 1.400 έως 1.900 ευρώ έναντι 750.»

«Ωστόσο, ενώ προβλέπεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Υγείας και γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την λήψη άδειας και λειτουργίας, μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα, με αποτέλεσμα μια δομή η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους και της ταλαιπωρίας για τους ασθενείς που χρήζουν επεμβάσεων, να παραμένει ανενεργή» όπως τονίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης.

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ερωτά σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία σύνταξης του ως άνω Προεδρικού Διατάγματος και πότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί, σε ποιους λόγους αποδίδεται η παρατηρούμενη χρονική καθυστέρηση έκδοσης του Π.Δ.. 26 περίπου μηνών και ζητά από το Υπουργείο να προχωρήσει το συντομότερο στον καθορισμό των όρων για την λειτουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...