Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για τις γυναίκες κάθε ηλικίας

Από την ενηλικίωση μιας γυναίκας και έπειτα, η ίδια πρέπει να φροντίζει το σώμα της και την υγεία της, κάνοντας τακτικά ιατρικές εξετάσεις. Ποιες είναι οι κατάλληλες ανάλογα με την κάθε ηλικία;...

Από τα 18 έως τα 39

Γυναικολογική εξέταση, τεστ Παπανικολάου και εξετάσεις μαστού καλύπτουν το φάσμα των ιατρικών εξετάσεων που οφείλει να κάνει μία γυναίκα σε ετήσια βάση από την ηλικία των 18 έως και τα 39 της χρόνια.

Ο πρώτος γυναικολογικός έλεγχος πρέπει να γίνει μέσα σε 3 χρόνια μετά την πρώτη κολπική συνουσία ή από την ηλικία των 21 ετών. Στην ίδια ηλικία επίσης πρέπει να κάνει τεστ Παπανικολάου, το οποίο να επαναλαμβάνει κάθε 2 χρόνια για να ελέγχει για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αν είστε πάνω από την ηλικία των 30 ετών ή τα αποτελέσματα του τεστ Παπ ήταν αρνητικά για 3 συνεχόμενες φορές, μπορεί να χρειαστείτε μόνο ένα τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια. Οι γυναίκες βέβαια, που έχουν υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας και τραχήλου), μπορούν να επιλέξουν να μην κάνουν τεστ Παπ.

Στην περίπτωση της εξέτασης του μαστού, μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία αυτοεξέταση, ενώ περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις μπορεί να γίνονται κάθε 3 χρόνια για τις γυναίκες ηλικίας 20-40.

Από τα 40 έως τα 65

Οι γυναίκες από 40 ετών ως 65, πρέπει να κάνουν μία φορά κάθε 2 χρόνια τεστ Παπ και γυναικολογικές εξετάσεις, ενώ πιο συχνά μπορούν να γίνονται οι πυελικές εξετάσεις, ειδικά αν υπάρχει πρόβλημα.

Αν το τεστ Παπ είναι φυσιολογικό για 3 συνεχόμενες φορές στη σειρά, ο γιατρός σας ενδεχομένως να σας πει ότι μπορεί να χρειαστεί μόνο ένα Τεστ Παπ κάθε 3 χρόνια.

Ωστόσο, οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή μπορούν να επιλέξουν και σε αυτήν την ηλικία να μην κάνουν.

Όσες είναι σεξουαλικά ενεργές πρέπει να ελεγχθούν για μόλυνση από χλαμύδια, ενώ εκτός από τη μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού, επιβάλλεται μία μαστογραφία κάθε 1 με 2 χρόνια, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου της κάθε ασθενούς.

Όλες οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε ένα τεστ οστικής πυκνότητας ( DEXA scan) ενώ όσες είναι κάτω των 65 ετών, επιβάλλεται να ελέγχονται για οστεοπόρωση.

Από 65 ετών και άνω

Μετά την ηλικία των 65-70, οι περισσότερες είναι γυναίκες μπορούν να σταματήσουν το τεστ Παπ, δεδομένου ότι είχαν τρία αρνητικά τεστ μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν μία ετήσια γυναικολογική εξέταση για να ελεγχθεί η περίπτωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλες διαταραχές.

Στην περίπτωση που το τεστ Παπ είναι αρνητικό για 3 συνεχόμενες φορές, τότε ενδεχομένως ο γιατρός σας να σας προτείνει να το επαναλαμβάνετε κάθε 2-3 χρόνια.

Και σε αυτήν την ηλιακή γκάμα, η αυτοεξέταση του μαστού πρέπει να γίνεται σε μηνιαία βάση, αλλά αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Η μαστογραφία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου και το ιστορικό της ασθενούς, ενώ όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν εξέταση οστικής πυκνότητας (DEXA scan).

Σε αυτές τις ηλικίες μάλιστα, ενδείκνυται να ρωτήσετε το γιατρό σας για τη σωστή πρόσληψη ασβεστίου και την άσκηση, που απαιτείται για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...