Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Σε λειτουργία η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη με τον Σάκη Ρουβά στα εγκαίνια της νέας τράπεζας εθελοντών-δοτών μυελού των οστών στο ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων-Μ.Βαρδινογιάνη ΕΛΠΙΔΑ. 

Δώρο ζωής και ελπίδας σε δεκάδες ασθενείς από την «Ελπίδα»

Δώρο ζωής σε δεκάδες μικρούς, αλλά και μεγάλους -στην ηλικία- ασθενείς, που αναγκάζονται να παλέψουν με σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα, όπως η λευχαιμία, δίνει ο Σύλλογος «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ», με τη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. 

Η Τράπεζα, η οποία είναι συνδεδεμένη με τις πλέον αναγνωρισμένες Τράπεζες Εθελοντών Δοτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα. Η λειτουργία της έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα. Στην Τράπεζα έχουν ήδη εγγραφεί 1.000 εθελοντές δότες. Στόχος είναι να γίνουν 100.000 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.


Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ». Την έναρξη λειτουργίας της ανακοίνωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη και του γνωστού καρδιοχειρουργού κ. Μαγκντί Γιακούμπ.

Η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε παράλληλα την έναρξη μεγάλης εκστρατείας, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι δότες και απηύθυνε εθνικό κάλεσμα. Ήδη η πρώτη δωρεά 58.000 ευρώ βρίσκεται στα ταμεία της Τράπεζας. Σύμφωνα με την κυρία Βαρδινογιάννη, το κόστος για να βρεθεί συμβατό μόσχευμα από το εξωτερικό, κυμαίνεται από 15.000- 30.000 ευρώ, ποσό αβάσταχτο, και για τους πολίτες και το ασφαλιστικό σύστημα.

Για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών, απαιτείται μία μικρή ανώδυνη διαδικασία. Όταν εντοπιστεί ο συμβατός δότης, θα απαιτηθούν μόνο δύο με τρεις ώρες για την λήψη του μοσχεύματος και αμέσως μετά ο εθελοντής είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην εργασία του. Δότης μπορεί να γίνει ο καθένας ηλικίας 18-45. Να σημειωθεί ότι μόνο ο ένας στους τέσσερις πάσχοντες βρίσκει συμβατό δότη στην οικογένειά του.

«Ένα μικρό θαύμα όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για την ίδια την χώρα ιδιαίτερα στην δύσκολη αυτή περίοδο που όλοι γκρινιάζουν», είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «η σημερινή Πρωτοβουλία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, είναι πραγματικά κάτι που έλειπε. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο, και παιδιά και ενήλικες. Το υπουργείο Υγείας είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια με ό,τι μας ζητηθεί, για να είναι - όσο γίνεται - πιο επιτυχημένη».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Εμμανουήλ Παπασάββας έκανε ένα σύντομο απολογισμό της λειτουργίας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και στα οφέλη της λειτουργίας της Τράπεζας, ενώ ο διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών κ. Στέλιος Γραφάκος, ενημέρωσε για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί όποιος επιθυμεί να γίνει δότης. Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από 23 εκατομμύρια δότες. Η χώρα η οποία βρίσκεται εξαιρετικά μπροστά στο θέμα αυτό _ σημείωσε _ είναι η Κύπρος με 130.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών, και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα δεν λείπει η ευαισθησία αλλά η ενημέρωση. Στην χώρα μας πραγματοποιούνται 80 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων που κοστίζουν 1,8 εκατ. ευρώ».

Ο διάσημος καρδιοχειουργός Μαγκντί Γιακούμπ, επεσήμανε ότι είναι προνόμιο και τιμή να βρίσκεται σήμερα στην παρουσίαση της Τράπεζας την ιστορική αυτή ημέρα, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν δώρο ζωής και ελπίδας, ενώ χαρακτήρισε την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη ηγέτη σε θέματα ανθρωπισμού.

Μετά το τέλος των ομιλιών, έγινε η παρουσίαση των δύο πρώτων τηλεοπτικών ενημερωτικών μηνυμάτων για την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, μέσα από τα οποία ο Αγγελιοφόρος της Ελπίδας κ. Σάκης Ρουβάς καλεί το κοινό να συμβάλλει στο νέο όραμα της ΕΛΠΙΔΑΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...