Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Υπό αμφισβήτηση η αξία της επέμβασης μηνίσκου

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα μηνίσκου, πριν αποφασίσετε να κάνετε επέμβαση, καλά θα κάνετε να το σκεφτείτε και δεύτερη φορά, καθώς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ίσως τελικά να μην είναι απαραίτητη.


Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Κεντρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, η βελτίωση που παρουσιάζουν τα άτομα που υποβάλλονται σε επέμβαση στον μηνίσκο είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνη που παρουσιάζουν τα άτομα που την αποφεύγουν.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με 146 ασθενείς ηλικίας από 35 έως 65 ετών. Οι μισοί από αυτούς έκαναν επέμβαση μηνίσκου, ενώ όλοι υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση για την αξιολόγηση της κατάστασής τους.

Μάλιστα, σε όλους τους ασθενείς έγινε αναισθησία, ώστε να μη γνωρίζουν αν υπεβλήθησαν σε πραγματική επέμβαση, και να μην επηρεαστεί στη συνέχεια η κρίση τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μετά από 12 μήνες όλοι οι ασθενείς παρουσίαζαν σχεδόν τα ίδια επίπεδα βελτίωσης, ανεξάρτητα από το αν είχαν κάνει την επέμβαση, ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που είχαν κάνει εγχείρηση και σε εκείνους που την είχαν αποφύγει.

Παράλληλα, όσοι δεν είχαν υποβληθεί στην πραγματικότητα σε επέμβαση αισθάνονταν λιγότερο πόνο όταν γυμνάζονταν, ενώ όσες διαφορές μπορεί να υπήρχαν σε σχέση με όσους είχαν κάνει την επέμβαση, εξαφανίστηκαν στο τέλος του πρώτου χρόνου.

Πηγή:onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...