Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Τεχνητός μυελός των οστών για τη θεραπεία της λευχαιμίας

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη θεραπεία των ασθενειών του αίματος όπως η λευχαιμία έκαναν επιστήμονες στη Γερμανία, οι οποίοι δημιούργησαν τεχνητό μυελό των οστών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων!


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια πορώδη δομή που διαθέτει όλες τις ιδιότητες του φυσικού μυελού των οστών και είναι κατάλληλη για τη δημιουργία των συγκεκριμένων βλαστοκυττάρων σε εργαστηριακές συνθήκες.

Η καινοτομία, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τη θεραπεία της λευχαιμίας, επειδή τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα θα αντικαθιστούν τα μολυσμένα κύτταρα των ασθενών χωρίς να χρειάζεται να βρεθεί συμβατός δότης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι πρότινος η ανάπτυξη αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων δεν ήταν εφικτή, επειδή τα κύτταρα αυτά διατηρούν τις ιδιότητές τους μόνο στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή του μυελού των οστών.

Αυτό σημαίνει πως όταν βρίσκονται έξω από αυτό υφίστανται μεταβολές, γι' αυτό και η δημιουργία τους απαιτεί την ύπαρξη ενός περιβάλλοντος όμοιου με του φυσικού.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Biomaterials, ο τεχνητός μυελός των οστών παρουσιάζει όλες τις βασικές ιδιότητες του φυσικού μυελού των οστών, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παράγει ανοσοκύτταρα για την αντικατάσταση εκείνων που έχουν μολυνθεί.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σημαντική αυτή εξέλιξη δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη θεραπεία της λευχαιμίας σε διάστημα δέκα έως δεκαπέντε ετών.
 
 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...