Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Η καφεΐνη βελτιώνει τη μνήμη

(Πηγή: Jennie Faber / Flickr)

Η καφεΐνη βελτιώνει τη μνήμη έως 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, την πρώτη που διαπιστώνει μία τόσο μακροχρόνια επίπτωση στη μνήμη.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Michael Yassa του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Neuroscience", εξέτασαν τη μνήμη 160 ατόμων σε διάστημα 24 ωρών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν είτε ένα χάπι placebo, είτε ένα χάπι καφεΐνης των 200 μιλιγκράμ (ισοδύναμο ενός μεγάλου φλιτζανιού δυνατού καφέ), αφού προηγουμένως είχαν μελετήσει μια σειρά από εικόνες επί πέντε λεπτά.


Την επόμενη μέρα, οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα των συμμετεχόντων να θυμούνται τις εικόνες που είχαν δει την προηγούμενη μέρα. Την καλύτερη μνήμη είχαν όσοι είχαν πάρει την καφεΐνη.

Όμως, φαίνεται πως η σωστή δόση παίζει ρόλο. Στα 100 μιλιγκράμ καφεΐνης δεν υπήρξε η ίδια βελτίωση της μνήμης, ενώ στα 300 μιλιγκράμ παρατηρήθηκαν τα αναμενόμενα συμπτώματα υπερδιέγερσης.

Ο Michael Yassa προτίθεται πλέον να μελετήσει τους συγκεκριμένους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η καφεΐνη ωφελεί την μνήμη. Όπως είπε, «γνωρίζουμε επίσης ότι η καφεΐνη σχετίζεται με υγιή μακροζωία και μπορεί να έχει προστατευτική δράση στη νόσο Αλτσχάιμερ».

Άλλοι επιστήμονες, πάντως, όπως ο Jon Simons του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία από άλλες μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, που να επιβεβαιώνουν το νέο εύρημα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...