Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα αντιβιοτικά συχνά προκαλούν παχυσαρκία

Τι σχέση μπορεί να έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση με την παχυσαρκία; Σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ η παχυσαρκία δεν προκαλείται μόνο από τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης και την έλλειψη άσκησης, αλλά και από παράγοντες που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση με τον οργανισμό.


Ένας από αυτούς είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κολούμπια αυξάνουν τις πιθανότητες των παιδιών να γίνουν παχύσαρκα, όταν οι μητέρες εκτίθενται σ' αυτούς κατά την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από περίπου δύο χρόνια, άμεση σχέση με την παχυσαρκία στους ενηλίκους και στα παιδιά έχει και η μεγάλη χορήγηση αντιβιοτικών, η οποία συχνά επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Επίσης, σ' αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται σωστή απορρόφηση των τροφών και μειώνονται τα φιλικά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο, γεγονός που συνήθως οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να παίρνει κανείς αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και έπειτα από ιατρική συμβουλή για το ποιά είναι τα κατάλληλα για τον οργανισμό του, ώστε να μην επιβαρυνθεί το γαστρεντερικό του σύστημα.

Επίσης, παράλληλα με την αντιβίωση θα πρέπει να λαμβάνονται προβιοτικά, ώστε να διασφαλίζεται η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...