Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ ή έξοδος για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και του ιδιωτικού ιατρείου τους προωθεί με το υπουργείο Υγείας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Αδωνις Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ


Σύμφωνα με το σχέδιο, από τους 5.765 γιατρούς, θα παραμείνουν 2.821 των οποίων η ειδικότητα αξιολογείται ως συμβατή με την πρωτοβάθμια φροντίδα. Το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης των ειδικοτήτων αναμένεται να πάρει στα χέρια του εντός της ημέρας ο Αδωνις Γεωργιάδης.


Την επιλογή αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ ή έξοδο από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας θα έχουν οι γιατροί μη χειρουργικών ειδικοτήτων, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ενταχθούν χειρουργοί στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, το σύνολο του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ (περίπου 10.000 - 5.765 γιατροί, 2.841 υγειονομικό προσωπικό και 1.373 διοικητικοί υπάλληλοι) θα μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τη λειτουργία του νέου συστήματος.

Το σχέδιο προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός δεν θα παρέχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, παρά μόνο θα αγοράζει.

Οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ συγχωνεύονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τα Κέντρα Υγείας και μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Εκεί, δηλαδή, όπου υπάγονται τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει για τους ασφαλισμένους μεγάλες αναμονές για τη διενέργεια εξετάσεων, εκτός κι αν επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, όπου θα καταβάλουν 15% συμμετοχή.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ ζητούν γραπτή δεσμευση του Αδωνι Γεωργιάδη ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο πλαίσιο των αλλαγών του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία του κλάδου συνεχίζει τις κινητοποιήσεις έως και την Παρασκευή, ενώ το προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, για την πορεία της απεργίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής θα προτείνει συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Την Τετάρτη στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Υπό αυτό το κλίμα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη, ενώπιον της οποίας ο πρόεδρός της Δημήτρης Κρεμαστινός έχει ζητήσει να παρουσιαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Τα Νέα
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...