Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Όλοι οι γιατροί θα κληθούν να επιλέξουν πώς θα ενταχθούν στο σύστημα υγείας

Έως το τέλος Απριλίου θα έχουν μπει οι βασικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες - Το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην ενεργοποίηση του οικογενειακού γιατρού - Νέος υγειονομικός χάρτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας


Όχι μόνο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αλλά και όλοι οι γιατροί των παλαιών θεραπευτηρίων του ΙΚΑ -που έχουν διασυνθεδεί με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ- θα κληθούν το επόμενο διάστημα να επιλέξουν εάν θα ενταχθούν στο σύστημα υγείας ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή εάν θα διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. 


Το ξεκάθαρο εργασιακό πλαίσιο για τους περίπου 5.700 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τους 230 γιατρούς των νοσοκομείων του ΙΚΑ αποτελεί βασικό πυλώνα της μεταρρύθμισης που επιχειρεί το υπουργείο Υγείας.

Με φόντο την απεργία των γιατρών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει την επόμενη μέρα του ΕΟΠΥΥ με στόχο έως το τέλος Απριλίου να έχουν μπει οι βασικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να λειτουργεί με τη νέα του μορφή πλήρως ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Ο συνολικός χρόνος της μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι θα είναι περί τα δύο έτη.

Κινητικότητα - διαθεσιμότητα των εργαζομένων

Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογείται άμεσα η διαδικασία κινητικότητας - διαθεσιμότητας για 8.691 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ. Από την κινητικότητα εξαιρούνται 1.089 εργαζόμενοι (289 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας, 203 των περιφερειακών υπηρεσιών, εννέα γιατροί και 88 υγειονομικοί υπάλληλοι).

Σε ό,τι αφορά στις 8.691 θέσεις του Οργανισμού, αυτές θα καταργηθούν και θα δημιουργηθούν αντίστοιχες στο ΕΣΥ, όπου θα ενταχθούν οι υγειονομικές δομές του Οργανισμού (πολυιατρεία, εργαστήρια).

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην ενεργοποίηση του οικογενειακού γιατρού, διατηρώντας όμως και όλες τις συμβάσεις τους με τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στον οικογενειακό γιατρό θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι και χωρίς μάλιστα πλαφόν επισκέψεων.

Νέος χάρτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το ίδιο διάστημα θα «τρέχει» και η συνένωση των Μονάδων Υγείας, Πολυιατρείων και Κέντρων Υγείας, ώστε να σχεδιαστεί ο νέος υγειονομικός χάρτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τα παραδείγματα που αναφέρει με την πρώτη ευκαιρία, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είναι χαρακτηριστικά. Το ΕΣΥ διαθέτει Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Βύρωνα (υπάγεται στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο) όπου επίσης υπάρχει και Πολυιατρείο του παλαιού ΙΚΑ, νυν ΕΟΠΥΥ. Η αξιοποίηση των υποδομών, του εξοπλισμού και κυρίως του προσωπικού θα καταστήσει εφικτή τη λειτουργία μιας μονάδας σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα. Ανάλογη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στα Ιωάννινα όπου Κέντρο Υγείας και Πολυιατρείο απέχουν λίγα μέτρα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η μία εκ των μονάδων τυγχάνει να είναι και μισθωμένη. Ο χάρτης της ΠΦΥ σχεδιάζεται ώστε να καλύψει τα κενά και να εξορθολογίσει το σύστημα.

Ή το ΕΣΥ ή το ιδιωτικό ιατρείο

Σχετικές γρήγορες θα είναι οι διαδικασίες και για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα κληθούν να αποφασίσουν την εργασιακή σχέση που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Όσοι θα επιλέξουν το ΕΣΥ, μαζί με την αίτηση ένταξή τους στο νέο σύστημα θα κληθούν να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ότι έκλεισαν τα ιδιωτικά ιατρεία τους. Οι γιατροί θα προσληφθούν και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από τα συμβούλια κρίσεων του ΕΣΥ για τα προσόντα τους.

Αυτό αποτελεί και την κόκκινη γραμμή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Χθες σε κοινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των Συλλόγων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής (ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) και Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ) αποφασίστηκε παράταση της απεργίας. Προς την ίδια απόφαση αναμένεται να κινηθεί και η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί, μεταξύ άλλων, διεκδικούν ο ΕΟΠΥΥ να παραμείνει πάροχος και αγοραστής με τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις.

Καλούν δε «τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση επιτέλους όσον αφορά στο σχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας» και ζητούν την απομάκρυνση του υπουργού Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...