Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Υπερτασικοί ασθενείς δεν παίρνουν την αγωγή τους λόγω οικονομικής κρίσης!

Μεγάλος αριθμός ασθενών δεν λαμβάνει τα φάρμακά του λόγω αδυναμίας πληρωμής τους ή λόγω έλλειψης κοινωνικής ασφάλειας, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας


Τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγείας βιώνουν με τον σκληρό τρόπο οι υπερτασικοί ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν την Τρίτη οι επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) με αφορμή τη διοργάνωση του 17ου  Συμποσίου Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Κινδύνων, μεγάλος αριθμός ασθενών που εξετάσθηκαν στο πλαίσιο δράσεων του Ιδρύματος δεν λαμβάνει τα φάρμακά του λόγω αδυναμίας πληρωμής τους ή λόγω έλλειψης κοινωνικής ασφάλειας. 


Οι ειδικοί ανέφεραν ότι αυξήθηκαν δραματικά, έως και 150%,  τα περιστατικά με αρτηριακή πίεση >200 mm Hg, που  προωθήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι δεν λάμβαναν την αγωγή τους.

Παράλληλα, άλλη μελέτη έδειξε ότι τέσσερις στους δέκα υπερτασικούς ασθενείς που δεν λαμβάνουν την αγωγή όπως αυτή συνιστάται από το γιατρό: είτε παίρνουν λιγότερα δισκία από τα συνιστώμενα είτε παραλείπουν κάποιες δόσεις είτε διακόπτουν οριστικά τη αγωγή τους.

Το κόστος, ο φόβος παρενεργειών αλλά και η διάθεση των ασθενών αναφέρονται ως λόγοι για τη μη σωστή θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η καλή σχέση γιατρού ασθενούς, η διάθεση χρόνου από τον γιατρό να εξηγήσει στον ασθενή ότι τα οφέλη της θεραπείας είναι πολύ περισσότερα από τους ενδεχομένους κινδύνους και τα απλουστευμένα δοσολογικά σχήματα θεωρείται ότι συμβάλουν σε αυτή τη κατεύθυνση. Τα προβλήματα που προκύπτουν στη θεραπεία και στη σχέση ασθενών – ιατρού αλλά και  οι τελευταίες εξελίξεις στην Καρδιολογία θα συζητηθούν από καταξιωμένους ειδικούς στη διάρκεια του Συμποσίου την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Υπέρταση και στεφανιαία νόσος

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών,  κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης επεσήμανε ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Σύμφωνα με τον ειδικό, στην ανθεκτική υπέρταση - η οποία αφορά περίπου το 5-10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών-  εφαρμόζεται  μια νέα μέθοδος η οποία αφορά την κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation - RSD) με τη διαδερμική εισαγωγή,  με τοπική αναισθησία, ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης έως και 32 mmHg κατά μέσο όρο, σε διάστημα παρακολούθησης 6 μηνών. Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α′ Παν/κής Καρδιολογικής  Κλινικής του Ιπποκράτειου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50 επιτυχείς επεμβάσεις.

Άγχος και υπέρταση

Ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των 9 ετών του προγράμματος “Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου”, που διενεργείται από το ΕΛΙΚΑΡ και στο οποίο έχουν συμμετάσχει ήδη περίπου 50.000 άτομα. Επισήμανε τη στρεβλή άποψη των περισσοτέρων σχετικά με τη βαρύτητα των διαφόρων παραγόντων κινδύνου αφού η πλειονότητα θεωρεί κύριο παράγοντα κινδύνου το άγχος και υποεκτιμά τους κλασικούς και τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου. Τα στοιχεία που παρουσίασε έδειξαν ότι το 50% των υπερτασικών είχε χοληστερίνη >200 mg/dl, το 35%  ήταν καπνιστές και το 9% διαβητικοί ασθενείς.

Η πρόληψη, κλειδί για τη ρύθμιση της πίεσης

Ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτρης Ρίχτερ αναφέρθηκε στον τομέα της διατροφής, που αποτελεί την σημαντικότερη ενεργητική εμπλοκή του ανθρώπου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων, με τους Ικαριώτες να έρχονται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο για την χαρτογράφηση της διατροφής τους και τη συσχέτισή της με την μακροβιότητά τους.

Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας αναφέρθηκε στη νέα μέθοδο μη επεμβατικής εκτίμησης της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας, μέσω της ακτινομετρίας μικροκυμάτων που το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Bolton της Αγγλίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων( ΑΕΕ) είναι ισχαιμικής αιτιολογίας και πάνω από το 50% αυτών οφείλονται σε αθηρωματική νόσο των καρωτίδων. Η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου αποτελεί ένα νέο σημαντικό ερευνητικό πεδίο με στόχο την πρόληψη των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ευρωπαϊκές οδηγίες για την υπέρταση

Ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης αναφέρθηκε στις πρόσφατες Ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης σύμφωνα με τις οποίες -και αντίθετα με ότι ίσχυε μέχρι τώρα- η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μειώνεται σε όλους τους υπερτασικούς ασθενείς σε τιμές κάτω των 140/90 mmHg, ανεξάρτητα αν ο ασθενής έχει σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή νεφρική ανεπάρκεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...