Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Νέες ελπίδες για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Νέος κύκλος δοκιμών με περισσότερους από 3.000 ασθενείς σε 21 χώρες - Η θεραπεία περιορίζει κατά 90% την εξέλιξη της νόσου - Θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε πέντε χρόνια

Μεγάλου εύρους δοκιμές σε χάπι κατά της νόσου Αλτσχάιμερ πρόκειται να διενεργήσει

Διεθνής ομάδα επιστημόνων. Το  συγκεκριμένο χάπι, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων μελετών σε ανθρώπους, φάνηκε να περιορίζει σημαντικά τη συσσώρευση πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο - η οποία πιστεύεται ότι ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου.Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών σε 200 ασθενείς ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, καθώς έδειξαν ότι η λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου ήταν ικανή να φρενάρει τη συσσώρευση των «ένοχων» πλακών στον εγκέφαλο των ασθενών ως και κατά 90%. Συγχρόνως άκρως σημαντικό ήταν το γεγονός ότι το χάπι δεν φάνηκε να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες (ακόμη και όταν χορηγήθηκε σε μεγάλες δόσεις της τάξεως των 60 mg).

Νέες δοκιμές

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται να ακολουθήσει νέος κύκλος δοκιμών, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με περισσότερους από 3.000 ασθενείς σε 21 χώρες.


Συγκεκριμένα, στην πρώτη 18μηνη φάση των δοκιμών, θα λάβουν μέρος 1.960 ασθενείς με ήπια μορφή της νόσου. Στη δεύτερη 2ετή μελέτη, θα συμμετάσχουν 1.500 ασθενείς με Αλτσχάιμερ που έχουν ήδη παρουσιάσει προβλήματα μνήμης.

«Αν οι δοκιμές αυτές στεφθούν με επιτυχία, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του φαρμάκου» αναφέρει ο δρ Κρεγκ Ρίτσι από το Imperial College του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κυκλοφορία του φαρμάκου σε περίπου πέντε χρόνια.

Το ένζυμο - αναστολέας 


Η θεραπεία με την κωδική ονομασία MK-8931 είναι ένας αναστολέας BACE (Beta Amyloid precursor protein site-Cleaving Enzyme inhibitor) - πρόκειται για ένα ένζυμο το οποίο απομακρύνει τις πλάκες β-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο. «Στόχος μας είναι να επέμβουμε προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου» καταλήγει ο δρ Ρίτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...