Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Από το κακό στο χειρότερο - Ανακοίνωση των εργαζομένων στο Ψ.Ν. Θεσσαλονίκης

Δυστυχώς δεν αποτελεί πρωτοτυπία, το καθημερινό "δελτίο κατεδαφίσεων" σε διάφορους τομείς κοινωνικής πολιτικής, από την πλευρά της συγκυβέρνησης, καθώς και οι αντιδράσεις των εργαζομένων.


Από το κακό στο χειρότερο (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ)


Από τον Αύγουστο που ξεκίνησαν τα κακόγουστα παιχνίδια με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ( 61 διαθεσιμότητες που έγιναν κατά λάθος) και μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Υγείας και η Υγειονομική Περιφέρεια δεν σταμάτησαν να μας εκπλήσσουν με την προχειρότητα την τσαπατσουλιά και την ανευθυνότητα με την οποία διαχειρίζονται την μετεξέλιξη του ΨΝΘ.

Το σύμφωνο Λυκουρέντζου-Andor που προβλέπει την κατάργηση των τριών εναπομεινάντων ψυχιατρικών νοσοκομείων στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί κοινοτικές δομές και ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και την υποστελέχωση των δομών ψυχικής υγείας οδηγεί με μαθηματικό τρόπο στην κατάρρευση του συστήματος και σε μια άγρια αποασυλοποίηση που θα φέρει στο δρόμο σημαντικό αριθμό ψυχικά πασχόντων.

Ας δούμε λοιπόν τα τελευταία γεγονότα. Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου σε ημερίδα που έγινε στην πόλη μας, όπου παρευρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία της ψυχικής υγείας του υπουργείου, ο υποδυπεάρχης κ Νάνος προαναγγέλλει την μεταφορά δύο κλινικών οξέων από το ΨΝΘ στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Ιπποκράτειο, οι οποίες θα μεταφερόταν με το προσωπικό τους. Την 10/12/13 η 3η ΥΠΕ αποστέλλει έγγραφο με διαβάθμιση εξ.επείγον και θέμα «Συμπλήρωση πινάκων ενόψει Β΄ Φάση Κινητικότητας» Ο πίνακας που αποστέλλεται περιλαμβάνει 36 συναδέλφους του προγράμματος Ψυχαργώς και 15 οδηγούς.

Η ταυτοποίηση των προσώπων απαιτεί μόνο μερικά λεπτά μια και οι θέσεις είναι φωτογραφικές. 25 νοσηλευτές 4 ψυχολόγοι 4 κοινωνικοί λειτουργοί και 3 εργοθεραπευτές οι οποίοι μάλιστα προβλέπεται να έχουν ως φορείς υποδοχής τα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Ιπποκράτειο, δηλαδή θα στελεχώσουν δυνητικά τις νέες ψυχιατρικές κλινικές αυτών των νοσοκομείων.

Το γεγονός ότι αυτοί οι συνάδελφοι προσελήφθησαν και εκπαιδεύτηκαν για την διαδικασία της αποασυλοποίησης και ως επί το πλείστον εργάζονται σε ξενώνες και οικοτροφεία δεν λαμβάνεται υπ΄όψιν,το γεγονός ότι δεν έχουν οι περισσότεροι εμπειρία τμημάτων οξέων φαίνεται να μην είναι κάτι το σημαντικό. Και βέβαια μπαίνει το ερώτημα ποιος θα καλύψει τις θέσεις τους στις κοινοτικές δομές; Μα βεβαίως οι συνάδελφοι των τμημάτων οξέων οι οποίοι με τη σειρά τους σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν την εμπειρία για να εργασθούν στις δομές αυτές.

Και τι γίνεται με τη «θεραπευτική συνέχεια»; τι γίνεται με την ένταξη στη «θεραπευτική ομάδα» των νέων μελών που είναι άκρως σημαντική για τη λειτουργία των δομών αυτών; Όλα αυτά θα ήταν άκρως κωμικά αν δεν ήταν στη μέση οι ζωές ψυχικά πασχόντων που έχουν ανάγκη από εξατομικευμένη και εξειδικευμένη φροντίδα σε μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα προς την κοινωνική επανένταξή τους.

Αυτές οι τραγικές επιλογές αναδεικνύουν ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο πια, δεν τους νοιάζει καμιά μετεξέλιξη του ΨΝΘ δεν τους αφορά καμιά ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το μόνο που κάνουν είναι να εκτελούν τις διαταγές της τρόικας τυφλά και πειθήνια.

Έτσι λοιπόν επιλέχθηκαν οι ψυχαργήτες, γιατί ήταν ο ποιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να βρεθούν ονόματα για « διαθεσιμότητα-κινητικότητα », στα γρήγορα πριν τελειώσει ο χρόνος και εκτεθούμε ως αφερέγγυοι στους δανειστές. Σήμερα λοιπόν οι ψυχαργήτες και οι οδηγοί, αύριο με το νέο μεγάλο κύμα του 2014 πάλι θα βρεθεί μια κατηγορία τελευταία στιγμή να θυσιαστεί στο βωμό των μνημονίων και μετά και οι υπόλοιποι.

Είναι πια εμφανές σε όλους ότι ο τελικός στόχος είναι η αλλαγή των σχέσεων εργασίας, φτηνή ευέλικτη εργασία χωρίς εργασιακά δικαιώματα και απαξίωση του ΕΣΥ, ξεπούλημα των δομών του στα κοράκια που καραδοκούν…..πρέπει δε να αναφέρουμε ότι ακόμα και τώρα βρέθηκαν δυστυχώς «συνάδελφοί μας» παπαγαλάκια της συμφοράς να εξυμνούν τις επιλογές αυτές ως σωτήριες γιατί έτσι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των ψυχαργητών.

Πληροφοριακά η διασφάλιση αυτή θα μπορούσε να έχει γίνει στο παρελθών με μια υπογραφή, αλλά και σήμερα το ίδιο χρειάζεται. Τα σχέδια του υπουργείου όμως είναι διαφορετικά στοχεύει στην γενικευμένη ανασφάλεια και εκφοβισμό των εργαζομένων έτσι ώστε να εργάζονται σε συνθήκες μεσαίωνα για πενταροδεκάρες.

Ας δούμε λοιπόν που σκοπεύουν να μετακινήσουν τις κλινικές οξέων. Στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο ο χώρος που επιλέχθηκε είναι τα εξωτερικά ιατρεία της οφθαλμολογικής στον πρώτο όροφο του μπλε κτηρίου, ένας χώρος περίπου 400τ.μ με δυναμικότητα 18 κλινών με ανεπάρκεια σε χώρους για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,όσο δε αφορά λοιπές ειδικότητες ( ψυχολόγος, εργοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός) δεν προβλέπεται κανένας χώρος.

Επίσης δεν προβλέπεται ένας χώρος για ομαδικές θεραπείες ούτε ένα σαλόνι για μεγάλες ομάδες και κοινωνικοποίηση, για να μη ξεχνιόμαστε οι ασθενείς θα μοιράζονται λιλιπούτεια δίκλινα δωμάτια όπου και θα σιτίζονται, στο κρεβάτι τους γιατί βέβαια δεν υπάρχει χώρος για τραπέζι. Μέσα σε όλα άλλα σκέφθηκαν να διαμορφώσουν τον φωταγωγό σε χώρο προαυλισμού, απίστευτο και όμως αληθινό.

Δεν υπάρχει χώρος για ΤΕΠ και μάλλον θα βρίσκεται κάπου μακριά με αποτέλεσμα ο ταλαίπωρος ασθενής που προσέρχεται με εισαγγελική εντολή ,συνήθως με χειροπέδες, θα πρέπει να εκτεθεί δημοσίως στο μισό νοσοκομείο μέχρι να φτάσει στη κλινική.

Στον Άγιο Δημήτριο στον χώρο της σημερινής γυναικολογικής σε επιφάνεια 480τ.μ θα αναπτυχθούν 18 κλίνες. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος σε γάμα και ακατάλληλος για ψυχιατρική κλινική μια και είναι γνωστό στους πάντες ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς μας χρίζουν επιτήρησης. Θα χρειασθούν δομικές αλλαγές στην κλινική που όμως δεν πρόκειται να αλλάξουν το δυσλειτουργικό προφίλ της. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οι χώροι αυτοί όχι μόνο δεν είναι κατάλληλοι για δημιουργία ψυχιατρικών κλινικών αλλά είναι και επικίνδυνοι τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό. Υπενθυμίζουμε στους διοικούντες ότι οι υπάρχουσες κλινικές οξέων στο ΨΝΘ έχουν εμβαδόν 700τ.μ το δε ΤΕΠ βρίσκεται δίπλα στις κλινικές όπως και το εφημέριο των γιατρών.

Οι κλινικές αυτές είναι επικίνδυνες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους , θα αγωνισθούμε με κάθε τρόπο για να σταματήσουμε αυτό το σχέδιο που με πρόσχημα την αποασυλοποιηση λειτουργεί αντιθεραπευτικά και προάγει την ψυχιατρική απορρύθμιση.

Υπενθυμίζουμε στο υπουργείο ότι υπάρχουν στάνταρ δεδομένα που αφορούν τον αριθμό των κλινών τα αναλογούντα τετραγωνικά μέτρα και τους απαραίτητους χώρους και γενικά την χωροταξία μιας ψυχιατρικής κλινικής( Ψυχιατρικό Τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο, Δ/ΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ και Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΑΘΗΝΑ 2003)

Την 5/12/13 η υφυπουργός Ζέττα Μακρή αποστέλλει έγγραφο προς επιτροπή που θεσπίσθηκε προσφάτως και χωρίς αρμοδιότητες στο ΨΝΘ όπου αναφέρει ότι “ Η μετακίνηση των χρονίων ασθενών από τα υπό μετεξέλιξη Ψυχιατρικά Νοσοκομεία σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης πρέπει να ολοκληρωθεί έως την προβλεπόμενη από το ανωτέρω Μνημόνιο (Λυκουρέτζου-Αndor) καταληκτική ημερομηνία 31-12-13 προς αποφυγή κάθε έννομης συνέπειας” Ψυχιατρική μεταρρύθμιση με απειλές!! παγκόσμια πρωτοτυπία μιας ανίκανης ηγεσίας που δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής στον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία. Εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολύμηνες αναμονές για ανανέωση βιβλιαρίων και ΚΕΠΑ. Χιλιάδες ψυχικά πάσχοντες στα συσσίτια και στην απόγνωση.


ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ

Ναι στη ψυχιατρική μεταρρύθμιση Όχι στην άγρια αποασυλοποίηση

Όχι στη μετακίνηση κλινικών από το ΨΝΘ


ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19/12 ΣΤΙΣ 12
Η ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΘ

Πηγή: www.ygeianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...