Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας

Οι πάσχοντες από άνοια που γυμνάζονταν συστηματικά βελτιώνουν τη μνήμη, την προσοχή, την σκέψη και την ικανότητα διεκπεραιώσεως των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.


Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιστημονική βάση δεδομένων «Cochrane Library», υποδηλώνουν ότι η συστηματική γυμναστική, η οποία σε προγενέστερες μελέτες έχει βρεθεί ότι μπορεί να αποτρέψει την άνοια, μπορεί να παράσχει οφέλη και στα συμπτώματά της.

Η μελέτη αποτελεί συνδυασμένη ανάλυση 16 προγενέστερων, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 300 πάσχοντες από άνοια, άλλοι εκ των οποίων κατοικούσαν σε ιδρύματα και άλλοι στο σπίτι τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η γυμναστική δεν ωφελούσε ιδιαιτέρως την ψυχική διάθεση των ασθενών, αλλά τους βοηθούσε να είναι πιο αυτόνομοι και βελτίωνε τις νοητικές ικανότητές τους.


«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προγράμματα γυμναστικής μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα διεκπεραιώσεως καθημερινών δραστηριοτήτων και πιθανώς στη βελτίωση της νόησης των ατόμων με άνοια», γράφουν οι ερευνητές, οι οποίοι όμως εφιστούν την προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων τους.

Όπως εξηγούν η δρ Ντόροθυ Φορμπς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά, και οι συνεργάτες της, οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους εθελοντές που γυμνάζονταν συστηματικά σημαίνουν ότι η άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία ή έστω για την επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας.

Ωστόσο, τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής για τους ασθενείς, ούτως ώστε να εκδοθούν σχετικές οδηγίες.


http://ygeia.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...