Με τις δωρεάν επεμβάσεις του, ο μαθητής του Γιακούμπ χάρισε ζωή σε 14.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο
Του ΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΕΛΛΗ / enet.gr
Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από αρνητικά πρότυπα, όμως υπάρχουν και άνθρωποι που αξίζουν το σεβασμό και το χειροκρότημά μας. Οπως ο καθηγητής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, Αυξέντιος Καλαγκός. Ο γνωστός και ως «γιατρός των φτωχών» για τις δωρεάν σωτήριες επεμβάσεις του, καθώς τα τελευταία 14 χρόνια έχει δώσει ζωή σε περίπου 14.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Με αφορμή την Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού που γιορτάζεται σήμερα, ο κ. Καλαγκός που υπήρξε ένας από τους καλύτερους μαθητές του διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ, τιμήθηκε χθες από την Ελληνική Επιτροπή της UNICEF για τη δράση και τη συμβολή του στην καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων και την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού σε όλο τον κόσμο.
«Ενα παιδί με τέτοιου είδους προβλήματα είναι ένα παιδί σε δοκιμασία που περιμένει με αγωνία τη γιατρειά και όλοι μας του οφείλουμε», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο Ελληνας γιατρός από την Πόλη και ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους», που μαζί με την ομάδα του καθημερινά χειρουργεί παιδιά που ζουν σε φτωχές συνοικίες του κόσμου, έχοντας ως μοναδική ανταμοιβή «το χαμόγελο των παιδιών και των οικογενειών τους».
Ο κ. Καλαγκός δάκρυσε, όταν είπε με τρεμάμενη φωνή πως «περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο περιμένουν μήνες να υποβληθούν σε εγχείρηση καρδιάς».
«Η πίστη μου στον Θεό με έχει βοηθήσει πολύ και νιώθω ιδιαιτέρως ευτυχής όταν προσφέρω ζωή και χαρά σε ένα παιδί» πρόσθεσε. Ο πρώτος που έδειξε το δρόμο της φιλανθρωπίας στον Ελληνα καρδιοχειρουργό ήταν ο πατέρας του, που ήταν ένας από τους κορυφαίους παθολόγους στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος του έλεγε συχνά να αφουγκράζεται τον πόνο των ανθρώπων.
Ο Αυξέντιος Καλαγκός αποφοίτησε στα 23 του από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο και στη συνέχεια αφιέρωσε πέντε επιπλέον χρόνια σπουδών προκειμένου να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών στο Παρίσι και στις ΗΠΑ. Στα 40 του έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ενώ είναι κάτοχος της πατέντας «Kalangos Ring». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό «δαχτυλίδι» που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και με αυτό έχουν σωθεί χιλιάδες παιδιά από το 2005 έως σήμερα -τα δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, για να μετεκπαιδεύσει στη Γενεύη γιατρούς και νοσηλευτές των χωρών του Τρίτου Κόσμου.
Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία πολλών καρδιοπαθών στην Ελλάδα, αλλά και στον Λίβανο, στη Γεωργία, στη Σερβία, στην Κύπρο, στην Ινδία, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στον Μαυρίκιο, στη Μοζαμβίκη, στην Ερυθραία, στο Κιργιστάν, στη Μαδαγασκάρη, στη Βενεζουέλα, στην Ουκρανία και στην Μποτσουάνα.
Ο «γιατρός των φτωχών» ήταν ένα από τα δύο τιμώμενα πρόσωπα στην εκδήλωσης της UNICEF, καθώς βραβεύτηκε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος (απουσίασε λόγω ίωσης, δίνοντας το «παρών» ο συνεργάτης του πατέρας Δημήτριος Νίκου) για το ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου