Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αντιδρούν οι φαρμακοβιομήχανοι στις μειώσεις τιμών των φαρμάκων

Ένα μη βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής διαμορφώνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το οποίο προβλέπει μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, τόσο των πρωτότυπων όσο και των γενόσημων, δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Η επίμαχη διάταξη εξαιρέθηκε από το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη στο σύνολό του και θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή.

Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, η εν λόγω διάταξη καθιστά αδύνατη την ομαλή λειτουργία της αγοράς, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, και ταυτόχρονα υπονομεύει την ελληνική οικονομία.


«Παρ' όλο που τα γενόσημα φάρμακα έχουν ήδη υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το 50% και παράγονται κατά κύριο λόγο από ελληνικές βιομηχανίες, το νομοσχέδιο τα θέτει ξανά στο στόχαστρο και προσπαθεί να συμπιέσει εκ νέου τις ήδη μειωμένες τιμές τους. Αντίθετα, πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει μέριμνα για τον έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της χρήσης των ακριβών φαρμάκων» αναφέρουν.

Τονίζουν ότι το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η αδυναμία ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των παλιών φθηνών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα και όχι οι τιμές των φαρμάκων. «Το εργαλείο δε των τιμών ως μηχανισμού παραγωγής εξοικονομήσεων έχει ήδη εξαντληθεί και κάθε περαιτέρω μείωση αποβαίνει σε βάρος της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς λόγω αποσύρσεων και ελλείψεων», σημειώνουν.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων που χάνουν την πατέντα τους κατά 50% (εφόσον κυκλοφορούν αντίστοιχα γενόσημα), χωρίς σεβασμό στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα οδηγήσει σε αποσύρσεις και ελλείψεις, γεγονός με δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς. Οι τιμές των γενοσήμων καθορίζονται ουσιαστικά στο 32,5% της τιμής που είχε το φάρμακο όσο είχε την πατέντα. Επιπλέον, επιβάλλεται δυναμική τιμολόγηση, δηλαδή περαιτέρω μείωσης των τιμών βάσει του όγκου πωλήσεων.

Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι διευκρινίζουν ότι το 32,5% για τα γενόσημα είναι ονομαστικό, αφού εάν συνυπολογιστούν η δυναμική τιμολόγηση, το ασφαλιστικό rebate (-9%), το rebate όγκου (-2% έως -12%) και το clawback, τότε το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 25% - 27%. «Αυτό σημαίνει συνολική μείωση της τάξης του  75%, η οποία καθιστά αδύνατη την κυκλοφορία εγχωρίως παραγόμενων γενοσήμων, αφού η τιμή τους δεν θα καλύπτει το κόστος παραγωγής. Η κατάσταση αυτή ισοδυναμεί με καταστροφή της εγχώριας φαρμακοπαραγωγικής βάσης, ενώ οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων φαρμάκων από χώρες χαμηλού κόστους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...