Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΟΟΣΑ: «Επιδημία» αντικαταθλιπτικών στον ανεπτυγμένο κόσμο

Οι πολίτες χωρών με οικονομική ανάπτυξη καταφεύγουν με ευκολία στα φάρμακα που... φτιάχνουν την διάθεση


Επιδημία αντικαταθλιπτικών στον ανεπτυγμένο κόσμο δείχνει έρευνα του ΟΟΣΑ που αποκαλύπτει ότι οι πολίτες χωρών με οικονομική ανάπτυξη καταφεύγουν με ευκολία στα φάρμακα που φτιάχνουν την διάθεση.  


Η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί σημαντικά στις πλούσιες χώρες την τελευταία δεκαετία, διαπίστωση που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς που εκφράζουν φόβους για κατάχρηση των φαρμάκων αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τουλάχιστον ένα στους δέκα ενήλικες στις χώρες του ΟΟΣΑ καταναλώνουν αντικαταθλιπτικά, με την Ισλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, να βρίσκονται  πρώτες στον κατάλογο των χωρών που υπερκαταναλώνουν τα φάρμακα αυτά.

Στις ΗΠΑ, τα αντικαταθλιπτικά έχουν αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία χρόνια.   Στην Κίνα , η αγορά των αντικαταθλιπτικών έχει σημειώσει άνοδο κατά 20% τα τελευταία τρία χρόνια.   Η έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει επίσης ότι τα αντικαταθλιπτικά καταναλώνονται κυρίως από άτομα με ήπιας μορφής  κατάθλιψη.  

«Τα αντικαταθλιπτικά θα πρέπει να χορηγούνται από τους γιατρούς σε άτομα με κατάθλιψη μέτριας έως σοβαρής μορφής. Η εκτίναξη των αντικαταθλιπτικών στον ανεπτυγμένο κόσμο θα πρέπει να αποδοθεί στην κατανάλωσή τους και από άτομα με ήπιας μορφής κατάθλιψη», υποστηρίζει ο καθηγητής Μαρκ βαν Ομερεν, από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προσθέτει.

«Το θλιβερό στην υπόθεση είναι ότι τα αντικαταθλιπτικά καταναλώνονται και από άτομα που δεν θα έπρεπε να τα καταναλώνουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία  του ΟΟΣΑ, πρώτη στη λίστα με τις χώρες που υπερκαταναλώνουν αντικαταθλιπτικά είναι η Ισλανδία. Υψηλά είναι τα ποσοστά σε Αυστραλία, Καναδά, Δανία ενώ η Χιλή είναι η τελευταία στη λίστα.

Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, το 50% με 60% των πασχόντων καταφεύγουν σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...