Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΟ του κόμματος επιχειρώντας να τονίσει το διαφορετικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση


Αφορμή από το θέμα που προέκυψε με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει τη διάταξη με την οποία θα μειωθεί η τιμή σε 6.000 φάρμακα βρήκε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τόσο για να επιτεθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και να υπενθυμίσει τις παρεμβάσεις της που δίνουν το στίγμα της διαφοροποίησης στο πλαίσιο της δικομματικής κυβένρησης.


Όσον αφορά την επίμαχη υπόθεση με την τροπολογία για τα φάρμακα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «με αστείες δικαιολογίες που προέβαλλε  ο εκπρόσωπός του κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ματαιώσει τη λήψη απόφασης, ευνοώντας  με αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου». Αιτιολογεί, δε, την απόφασή του κόμματος να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας αναφέροντας πως «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, εμμένοντας στην ανάγκη ψήφισης της διάταξης με την οποία εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων, ζήτησε τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη.  Φυσικά και θα εξαχθούν πολλά συμπεράσματα…».

Στον κατάλογο των παρεμβάσεων της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας επισημαίνονται ιδιαιτέρως οι επίμονες προσπάθειες των βουλευτών του ΠαΣοΚ για να υπάρξει μεγαλύτερη δικαιοσύνη και προοδευτικός προσανατολισμός στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά διατυπώνονται και αιχμές κατά υπουργών της ΝΔ (π.χ  Γ. Βρούτσης), οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις προτάσεις που καταθέτει το ΠαΣοΚ.    

Στις παρεμβάσεις του ΠαΣοΚ περιλαμβάνονται:

-Μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων με υπενθύμιση της πρότασης νόμου για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για 500.000 εργαζόμενους και ανέργους, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξαν τα προγράμματα για 50.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας.

-Μέτρα για τις ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες. Η Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζει τις προτάσεις για την εξαίρεση των ατόμων με βαριές αναπηρίες από τις μειώσεις των συντάξεων που προβλέπει ο Ν. 4093, επέκταση της κάλυψης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ανέργων και επαγγελματιών που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους αλλά και την εξίσωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών με τους ανασφάλιστους των άλλων ταμείων (40 έτη εργασίας και 62ο έτος). «Παρά τις  προσπάθειες μας ως τώρα η υλοποίηση των θεμάτων αυτών δεν έχει προχωρήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

-Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών και πρώτης κατοικίας. Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει την απόλυτη θέση του για προστασία της πρώτης κατοικίας τονίζοντας ότι «η θέση αυτή επί πλέον περιελήφθη και στο πλαίσιο Προγραμματικής Συμφωνίας της κυβέρνησης».

 -Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για το Ασφαλιστικό. Το ΠαΣοΚ πρότεινε  να περιέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με παρέμβαση αντιπροσωπείας του απεσύρθη τον Απρίλιο του 2013 διάταξη νόμου με την οποία μειώνονταν οι εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (για τους νέους συνταξιούχους) κατά 30%.

-Παρεμβάσεις για φορολογικά θέματα. «Στόχος του ΠαΣοΚ είναι ο νέος φόρος ακινήτων να χαρακτηρίζεται από δίκαιη κατανομή των βαρών, να είναι σύγχρονος και προοδευτικός φορολογώντας συνολικά την μεγάλη ακίνητη περιουσία. Για τον σκοπό αυτό η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ήδη προχωρούν οι συζητήσεις με την αντιπροσωπεία της Ν.Δ. για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΟ.

- Τη φορολογία της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας

- Τη διατήρηση της έκπτωσης για τους μισθωτούς και στην εφάπαξ καταβολή του φόρου (1,5%).

-Τη διατήρηση ως προστατευομένων μελών των φορολογουμένων, των φοιτητών τέκνων τους και την απαλλαγή των παιδιών που λαμβάνουν διατροφή από την φορολόγησή τους.

-Την απαλλαγή από τα τεκμαρτά εισοδήματα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200τμ από γονείς προς τα παιδιά και αντίστροφα.

-Τη διατήρηση της προκαταβολής φόρου στο 55% (από το 80% που προβλεπόταν).

-Την αποθάρρυνση μεταφοράς κερδών επιχειρήσεων προς χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

-Την προσυμφωνία για το θέμα προστασίας αγροτών με μικρό εισόδημα.

-Την επαναφορά του φορολογικού κινήτρου της συλλογής αποδείξεων ως μέτρου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής).

-Θέματα που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρέμβαση για την ακύρωση της πρότασης για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Η ΚΟ πέτυχε την υιοθέτηση πρότασης ώστε τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν μόνο επτά Κυριακές και από εκεί και πέρα οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες μέσα από τις εκλεγμένες Περιφέρειες να καθορίζουν την λειτουργία σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να βρεθεί αποδεκτή λύση στο θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων και να μην προστεθούν νέες επιβαρύνσεις σε περίοδο κρίσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Επιτάχυνση Φορολογικών Ελέγχων. Η ΚΟ θα επεξεργαστεί προτάσεις για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εκκρεμών ελέγχων των εμβασμάτων πολιτών προς το εξωτερικό, των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε ξένες τράπεζες και τις off shore εταιρείες.

-Αντιμετώπιση ρατσισμού και διακρίσεων. Με την επιμονή του ΠαΣοΚ, αναφέρεται στην ανακοίνωση,  κατατέθηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ώστε να τιμωρούνται αυστηρά τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και καλλιέργειας κλίματος μίσους και βίας με βάση κάθε είδους διακρίσεις. Το κατατεθέν νομοσχέδιο διατηρεί τον πυρήνα ανάλογων νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΠαΣοΚ (όπως π.χ της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει τον Μάρτιο του 2013). Θέματα που έχει θέσει το ΠαΣοΚ και δεν συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, θα τεθούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου μέχρι την ψήφισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...