Νέα ευρήματα σχετικά με την αϋπνία, από ερευνητές του Brigham and Women's Hospital, αποκάλυψαν ότι ορισμένα συμπτώματα αϋπνίας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας στους άντρες.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του Circulation.
Ο Yanping Li, PhD, δήλωσε ότι η αϋπνία είναι συχνός παράγοντας κινδύνου, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, αλλά η σχέση μεταξύ της διαταραχής και της επίδρασης στον κίνδυνο θνησιμότητας δεν είναι σαφής.
Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ των αντρών που έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα αϋπνίας υπάρχει μέτρια αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας από θέματα που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δυσκολίες στο να αποκοιμηθεί κάποιος και μη αναπλήρωση του ύπνου συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ιδιαίτερα με αυτήν που σχετίζεται με καρδιαγγειακή νόσο.
Ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 23.000 άντρες που ανέφεραν δυσκολίες στον ύπνο, για 6 χρόνια. Από το 2004 έως το 2010, οι ερευνητές κατέγραψαν 2025 θανάτους.
Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, την ηλικία και χρόνιες νόσους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες που ανέφεραν δυσκολία στο να αποκοιμηθούν και όχι αναπλήρωση ύπνου είχαν 55% και 32% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σχετιζόμενης με το καρδιαγγειακό τα 6 χρόνια της έρευνας αντίστοιχα, όταν συγκρίθηκαν με άντρες που δεν ανέφεραν συμπτώματα αϋπνίας.
Ο Xiang Gao, MD, PhD, του BWH και του Harvard School of Public Health, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τον φτωχό ή ανεπαρκή ύπνο με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για νόσους σχετικές με το καρδιαγγειακό.
Τώρα γνωρίζουμε, πρόσθεσε, ότι όχι μόνο μπορεί ο φτωχός ύπνος να επηρεάσει τον κίνδυνο νόσου αλλά μπορεί να επηρεάσει και τη μακροβιότητα.
Ενώ περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για την επιβεβαίωση των ευρημάτων υπάρχουν ενδείξεις ότι η καλή υγιεινή ύπνου και η προτεραιότητα στον επαρκή και χαλαρωτικό ύπνο συχνά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία που παραβλέπεται αλλά μπορεί να μετατραπεί
iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου