Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Κραυγή αγωνίας για το πως και πόσο θα ζήσουν οι μεταμοσχευμένοι από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις

Τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν από τις οριζόντιες περικοπές της Υγείας και το «Γολγοθα» που ζουν κάθε μέρα οι μεταμοσχευμένοι, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη με τους εκπροσώπους του Σωματείου Ηπατομοσχευμένων Ελλάδος ΗΠΑΡΧΩ, του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς «ΣΥΝΕΧΙΖΩ» και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.


Κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν:

1) η ανεξέλεγκτη είσοδος γενοσήμων στις μικρού θεραπευτικού εύρους αλλά μεγάλης ζωτικής σημασίας ανοσοκατασταλτικές θεραπείες

2) το χαράτσι των 25 ευρώ κάθε λίγες μέρες που προσέρχονται για νοσηλεία

3) η ανάγκη συχνής τέλεσης υψηλού κόστους εργαστηριακών εξετάσεων που δεν αποζημιώνονται πλεον από τον ΕΟΠΥΥ

4) το κοστος των αναλωσίμων που εξαιρέθηκαν από τον Ενιαίο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, και που πρέπει να πληρωθούν - και αυτά – από την τσέπη των μεταμοσχευμένων για την καθημερινή τους φροντίδα

Η αλλαγή στην ανοσοκτασταλτική θεραπεία θέτει σε κίνδυνο το μόσχευμα και τη ζωή του αρρώστου χωρίς να μειώνει τη δαπάνη στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, ούτε επιστημονικός ούτε οικονομικός για την αντικατάσταση στις χρόνιες ανοσοκοτασταλτικές θεραπείες των μεταμοσχευμένων με nonameγενόσημα, αφού έχουν αμφίβολα αποτελέσματα στη σωστή διατήρηση του μοσχεύματος, αφετερου ΔΕ μειώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη στο κράτος, αλλά πολλές φορές την αυξάνουν, όπως έχει αποδειχθεί από πολυκεντρικές μελέτες των ΗΠΑ.

«Κινδινεύουμε, κυνηγώντας το δέντρο, να χάσουμε το δάσος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στους 3.300 μεταμοσχευμένους της Ελλάδας, λέγοντας: « Αυτή η μικρή ομάδα ασθενων της χώρας μας κρατιέται στη ζωή με πολύ συστηματική, σχεδόν καθημερινή, ιατρική παρακολούθηση. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν με αγωνία ζωής, πότε το ρολόι του κόσμου θα χτυπήσει γι αυτούς μεσάνυχτα… δηλαδή πότε θα κάνει απόρριψη το μόσχευμα και θα σημανει το τέλος.

Ευρωπαικός Οργανισμός Μεταμοσχέυσεων

Ο Ευρωπαικός Οργανισμός Μεταμοσχέυσεων (EuropeanSocietyforOrganTransplantation) έχει δημοσιοποιήσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πιστοποιήσεις, προκειμένου να γίνει μία αντικατάσταση ανασοκατασταλτικού από άλλο, και δηλώνει ξεκάθαρα, ότι η μετάβαση από ένα πρωτότυπο σε ένα γενόσημο ανοσοκατασταλτικής θεραπείας πρέπει να αξιολογείται και να γίνεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο ΜΟΝΟ από το θεράποντα γιατρό του μεταμοσχευμένου, γεγονός που βρίσκει αντίθετο τον περιβόητο Νόμο Λοβέρδου 3057/18.11.2012, που δίνει «ελαφρά τη καρδία» τη δυνατότητα να αλλάζονται στον πάγκο του φαρμακείου φάρμακα που σηματοδοτούν την απάντηση του μοσχεύματος και καθορίζουν το προσδόκιμο επιβίωση του μεταμοσχευμένου.

Το 25εωρο πρέπει να εξαιρεθεί από τους μεταμοσχευμένους

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τόνισε επανειλημμένα ότι το μέτρο επιβολής του 25ευρου «εισιτηρίου» σε κάθε εισαγωγή που προβλέπεται να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2014 είναι ανεπίτρεπτο για ασθενείς που σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Η αποφυγή της απόρριψης (οξείας ή χρόνιας) ενός μοσχεύματος εξαρτάται στο μέγιστο βαθμό από τη συχνή ιατρική νοσηλεία και παρακολούθηση για την αντιμετώπιση επιπλοκών και συνοδών προβληματων υγείας, ιδιαίτερα με την πάροδο των ετών.

Αναγκαία η τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας για τους Μεταμοσχευμένους

Οι μεταμοσχευμένοι αποτελούν μια κατηγορία ασθενών που χρήζει πολλών και εργαστηριακών εξετάσεων. Παράλληλα, η καθημερινή φροντίδα και διατήρηση της μηχανικής υποβοήθησης Καρδιάς (ΜΥΚ) ή άλλων μηχανημάτων συνεπάγεται ένα κόστος αναλώσιμων που μηνιαίως ανέρχεται σε περισσοτερα από 300 ευρώ. Τόσο τα αναλώσιμα αυτά όσο και απαραίτητες συσκευές ιατρικής παρακολούθησης (π.χ. μηχανάκια μέτρησης PTT) δεν αποζημιώνονται πλέον, βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ (1233/Β/11-4-2012).

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται κατά τέτοια τρόπο οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς. Είναι απαράδεκτο να γίνεται η καθημερινότητά τους τόσος δύσκολη ώστε να αναρωτιούνται βημα προ βήμα, αν αυριο θα έχουν χρήματα να αγοράσουν τις γάζες που τους χρειάζονται ή να πληρώσουν μια μαγνητική..

Πρόκειται για τρεισήμισι χιλιάδες ασθενείς που έχουν τη δαμόκλειο σπάθη του θανάτου πάνω από τα μάτια τους. Έζησαν και επέζησαν μετά από ένα μεγάλο Γολγοθά και κάθε μέρα δε γνωρίζουν αν είναι δεδομένη η ζωή την επόμενη μέρα.

Ως Ιατρικος Σύλλογος Αθηνών θεωρούμε ότι η συμπαράσταση, η διευκόλυνση και η ανακούφιση των ανθρώπων αυτών από τους ιθύνοντες της Υγείας, είναι επιβεβλημένη ηθικά, οικονομικά και δεοντολογικά.

Σε κάθε νομοθέτημα, πρέπει οι Λογιστές της Υγείας να θυμούνται ότι η ζωή του μοσχεύματος ορίζει και τη ζωή του αρρώστου. Και ας μη ξεχνάμε ότι η μεταμόσχευση είναι η φθηνότερη λύση διατήρησης της ζωής στο χρόνιο άρρωστο που πάσχει.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο Γεν γραμματέας του ΙΣΑ Στάθης Τσούκαλος, ο Πρόεδρος του «ΣΥΝΕΧΙΖΩ» Δημήτρης Μαγγίνας, η Πρόεδρος του «ΗΠΑΡΧΩ» Δέσποινα Μουττζίδη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων νεφρού και συνεργάτες αυτών.

Η Καθημερινή
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...