Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Όσοι τρώνε κάθε μέρα μια χούφτα ξηρούς καρπούς έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία

Όσοι τρώνε κάθε μέρα τουλάχιστον μια χούφτα ξηρούς καρπούς (περίπου 30 γραμμάρια), έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τα επόμενα 30 χρόνια.


Παράλληλα, έχουν μικρότερο βάρος σε σχέση με όσους δεν τρώνε, κάτι που ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως οι ξηροί καρποί παχαίνουν.


Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα έρευνας πάνω στο ζήτημα από επιστήμονες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους οι όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς, ζουν περισσότερο, κυρίως επειδή κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν από καρκίνο ή καρδιά.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber, με επικεφαλής τον Τσαρλς Φουξ μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 119.000 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ετών 1980 - 2010 όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειές τους.

Η έρευνα έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μια μείωση 29% κατά μέσο όρο των θανάτων από καρδιοπάθεια και 11% των θανάτων από καρκίνο.

Δεν κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί αν συγκεκριμένα είδη ξηρών καρπών έχουν συγκριτικά πιο ωφέλιμη δράση από τους άλλους, καθώς η μείωση της θνησιμότητας φαίνεται να σχετίζεται με την κατανάλωση πολλών διαφορετικών τύπων καρπών. Επίσης δεν έγινε διαχωρισμός μεταξύ αλατισμένων και ανάλατων καρπών, ψημένων ή ωμών.

Αρκετές παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει τους ξηρούς καρπούς με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοπαθειών, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του εντέρου, πέτρας στη χολή κ.ά.. Επίσης η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με μείωση του επιπέδου χοληστερόλης, του οξειδωτικού στρες, των φλεγμονών, της ινσουλινοαντοχής κλπ.

«Η έρευνα έδειξε πως όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να πεθάνουν μέσα σε μια περίοδο 30 ετών», δήλωσε η ερευνήτρια Γινγκ Μπάο. Έτσι, όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς μια φορά την εβδομάδα, εμφάνισαν μείωση 11% στη θνησιμότητα, όσοι έτρωγαν δύο έως τέσσερις φορές, είχαν μείωση 13%, ενώ για πέντε έως έξι φορές η μείωση αυξανόταν στο 15% και για πάνω από επτά φορές την εβδομάδα στο 20%.

Η ίδια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ είχε κάνει μια άλλη έρευνα, που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως η μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τους ξηρούς καρπούς, μειώνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων στους ηλικιωμένους, ιδίως όσοι βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...