Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η επίδραση του σακχαρώδη διαβήτη στον γυναικείο οργανισμό

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί


Πάνω από 300 εκατομμύρια  άνθρωποι θα εκδηλώσουν διαβήτη τύπου  ΙΙ έως το 2030, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Υγείας. Ήδη, το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από τη νόσο, η  οποία αποτελεί μια από τις  κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως καθώς  συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για  καρδιαγγειακά επεισόδια.


Πρόκειται για μια μεταβολική ασθένεια όπου διαταράσσετε ο μεταβολισμός της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης  έκκρισης ινσουλίνης, είτε λόγω ελάττωσης  της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη και  χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία.


Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διαβήτη:

• Ο διαβήτης τύπου 1: Δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη.

• Ο διαβήτης τύπου 2: Δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή εκείνη που παράγεται δεν  ανταποκρίνεται στο σκοπό της.

 Και οι δύο τύποι διαβήτη είναι χρόνιες καταστάσεις.

• Ο διαβήτης της κύησης: Αναπτύσσεται σε ορισμένες γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης. Συνήθως είναι παροδικός και διορθώνεται μετά τον τοκετό.

Πέραν του κινδύνου για  καρδιαγγειακά επεισόδια, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει και άλλες σοβαρές  επιπλοκές όπως η χρόνια νεφρική  ανεπάρκεια, η τύφλωση και οι αγγειακές  βλάβες με επακόλουθα ακρωτηριασμούς, μας εξηγεί ο Χειρουργός, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Δρ Ευάγγελος Καμπόλης.

Ο διαβήτης συχνά δεν εμφανίζει  συμπτώματα. Τα κυριότερα συμπτώματα στα αρχικά στάδια είναι : Έντονη δίψα και πείνα, συχνή ούρηση, πληγές και  έλκη που δεν αποθεραπεύονται  εύκολα, ξηρό δέρμα και φαγούρα, ανεξήγητη  απώλεια βάρους, προβλήματα όρασης που επιδεινώνονται, κόπωση και νύστα, μυρμηγκιάσματα και μουδιάσματα  στα άκρα.

Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν  οι υπέρβαροι BMI >25 kg/m2, όσοι κάνουν καθιστική  ζωή, όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με Διαβήτη, όσοι εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι υπερτασικοί (ΑΠ > 140/90 mmHg)  και όσοι έχουν αυξημένα τριγλυκερίδια και χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης HDL.

Ειδικότερα, ο Διαβήτης της  κύησης, εμφανίζεται για πρώτη  φορά συνήθως στο τέλος του 2ου τριμήνου της κύησης, εξαιτίας της  αύξησης της αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη, στην οποία συντελούν  και ορμόνες που παράγονται από  τον πλακούντα και είναι αναγκαίες  για την ανάπτυξη του εμβρύου. Το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις ανάγκες με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης.

Παρουσιάζεται στο 7% των  κυήσεων και παράγοντες κίνδυνου είναι η ηλικία (άνω των 35 ετών), η φυλή και το υπέρβαρο προ κύησης.  Επίσης, η μεγάλη αύξηση σωματικού  βάρους κατά την εγκυμοσύνη, ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη, προηγούμενης κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών, ανεξήγητου εμβρυικού θανάτου, η ύπαρξη συνδρόμου  πολιτιστικών ωοθηκών και οικογενειακό ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη.

Εάν δε διαγνωσθεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπισθεί σωστά  μπορεί να επηρεάσει την μητροεμβρυική  μονάδα κατά την εγκυμοσύνη.

Στην μητέρα επιφέρει: Δυστοκία και αυξημένη ανάγκη για καισαρική, πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία.

Στο μωρό επιφέρει: Μεγάλη αύξηση του βάρους, υπογλυκαιμία μετά την  γέννηση, αυξημένη συχνότητα νεογνικού  θανάτου, αυξημένος κίνδυνος για  παιδική και εφηβική παχυσαρκία και ανάπτυξη διαβήτη στην ενήλικο  ζωή.

Είναι απαραίτητος λοιπόν ο έλεγχος του σακχάρου από  την Ιη επίσκεψη στον γυναικολόγο, ιδίως  στις γυναίκες με αυξημένους παράγοντες κινδύνου. Εάν το σάκχαρο αίματος  είναι φυσιολογικό τότε περί την 24η εβδομάδα κύησης θα γίνει η  καμπύλη σακχάρου σε όλες τις εγκύους.

Τα επίπεδα του πρέπει να είναι : το πρωί νήστεως < 95 mg/dl και 1 h μετά τα γεύματα <130 mg/dl.

Η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη  Διαβήτη της κύησης γίνεται με τη συνεργασία του θεράποντος Μαιευτήρα  Γυναικολόγου και του Ενδοκρινολόγου με αυξημένη εμπειρία στον διαβήτη  της κύησης. Έγκειται δε στην ισορροπημένη διατροφή, στην άσκηση και στον τακτικό  έλεγχο του σακχάρου.

Στις περιπτώσεις που  ανιχνευθούν παθολογικές τιμές, χρειάζεται και ο συνδυασμός διατροφής  και άσκηση με την χορήγηση ινσουλίνης, η οποία είναι απόλυτα ασφαλής  για το έμβρυο.

Μετά τον τοκετό όσον αφορά  το νεογνό δίνονται πληροφορίες στον ειδικό Νεογνολόγο παιδίατρο, ο οποίος αναλαμβάνει την παρακολούθηση  του για τις πρώτες 2-3 ημέρες της  ζωής του.

Στην λεχώνα μητέρα παρακολουθούνται τα σάκχαρα για τις 2-3 ημέρες μετά τον τοκετό με ελεύθερη δίαιτα. Εάν  είναι φυσιολογικά επανέρχεται  στις προ κύησης καθημερινές συνήθειες.

Σε 6-8 εβδομάδες μετά τον  τοκετό καλό είναι να επαναλάβει μία  καμπύλη σακχάρου. Εάν είναι φυσιολογικά  τα αποτελέσματα τότε πρέπει να γίνεται  έλεγχος σακχάρου νήστεως στους 6 μήνες & στην συνέχεια 1 φορά τον χρόνο, καθότι οι γυναίκες που παρουσίασαν διαβήτη κατά την διάρκεια της κύησης έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου ΙΙ στα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Οι γυναίκες που πάσχουν  από Σακχαρώδη Διαβήτη πριν την  εγκυμοσύνη ανήκουν στην κατηγορία  τύπου ΙΙ, η κύηση των οποίων θεωρείται υψηλού κινδύνου λόγω των  επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει στη μητέρα και στο έμβρυο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι αν έχετε  διαβήτη δεν μπορείτε να έχετε  μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς  επιπλοκές.

Είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίσετε την εγκυμοσύνη σας, να ενημερωθείτε για τη σωστή  προετοιμασία που απαιτείται πριν την  εγκυμοσύνη, να έχετε μια ομάδα  ειδικών ιατρών που να έχουν μια  εμπειρία σε διαβητικές κυήσεις, ούτως  ώστε να παρακολουθήσουν εσάς και  το μωρό σας από την στιγμή που  θα επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη.

Γενικά εάν είστε διαβητική  και σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος θα πρέπει να ρυθμίσετε το σάκχαρο  σας τουλάχιστον 3-6 μήνες πριν.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (ΗbA1c) σας θα πρέπει να είναι κάτω από 6,5 %.

Αν έχετε Σακχαρώδη  Διαβήτη τύπου Ι ενημερωθείτε από τον Ενδοκρινολόγο σας  για την χρήση αντλίας ινσουλίνης.

Αν έχετε Σ.Δ τύπου  ΙΙ  και παίρνετε φαρμακευτική αγωγή  για τον έλεγχο του σακχάρου, πιθανώς  να χρειαστεί να ξεκινήσετε ινσουλίνη  καθώς είναι απόλυτα ασφαλής  για το έμβρυο.

Να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα  σωστής διατροφής, τακτικής άσκησης, καρδιολογικό έλεγχο , έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας  και οφθαλμολογική εξέταση ( βυθοσκόπηση) πριν την εγκυμοσύνη.

Αν έχετε διαβήτη μπορείτε να θηλάσετε με ασφάλεια.

Ο δρ. Καμπόλης συνοψίζοντας δίνει δύο συμβουλές: «Στις γυναίκες με προϋπάρχοντα Διαβήτη που προγραμματίζουν  εγκυμοσύνη ιδανική ρύθμιση και  συστηματική παρακολούθηση πριν την σύλληψη κατά το στάδιο της  οργανογένεσης, τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  και τον τοκετό και έλεγχο για  Σακχαρώδη Διαβήτη κάθε εγκύου, ταχεία διάγνωση και έγκαιρη έναρξη θεραπείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...