Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ελπίδες γεννά το πρώτο αιματολογικό τεστ για την προεκλαμψία

Το νέο τεστ θα μπορεί να σώσει τη ζωή εκατοντάδων βρεφών κάθε χρόνο


Ένα νέο αιματολογικό τεστ, που θα προβλέπει την προεκλαμψία, θα μπορούσε να σώσει τη ζωή εκατοντάδων βρεφών κάθε χρόνο, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές.

Μετρώντας τα επίπεδα μίας βασικής πρωτεΐνης στις εγκύους πριν την 35η εβδομάδα της κύησης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια την προεκλαμψία, μία σοβαρή μορφή υψηλής αρτηριακής πίεσης, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η συγκεκριμένη πάθηση οδηγεί σε συσσώρευση υγρών στους ιστούς και ξεκινά με πρήξιμο στα πόδια και τα χέρια. Αν η προεκλαμψία δεν εντοπιστεί έγκαιρα και δεν υπάρξει άμεσα θεραπεία, τότε μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία, μία πολύ επικίνδυνη πάθηση που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και κώμα λόγω της έλλειψης αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος.

Οι ερευνητές του King’s College, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Circulation, μελέτησαν 625 ασθενείς και βρήκαν πως μπορούσαν να προβλέψουν το 96% των περιπτώσεων όπου οι έγκυοι θα γεννούσαν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων εντοπίζοντας ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης PLGF (αυξητικός παράγοντας του πλακούντα).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η προεκλαμψία επηρεάζει μία στις δέκα κυήσεις, και για το 1% με 2% των εγκύων που βρίσκονται σε πιο σοβαρή κατάσταση η μόνη θεραπεία είναι να πάρουν οι γιατροί το βρέφος νωρίτερα, άσχετα από το πόσο έχει αναπτυχθεί.

Μέχρι τώρα, οι γιατροί προσπαθούν να εντοπίσουν την πάθηση με μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και τεστ ούρων, αλλά τα αποτελέσματα είναι συνήθως αναξιόπιστα και η όλη διαδικασία χρειάζεται αρκετές μέρες. Αντίθετα, το νέο αιματολογικό τεστ, που θα μετρά τα επίπεδα της πρωτεΐνης PLGF, χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να δώσει ακριβή αποτελέσματα.

Αν και κάποια βρετανικά νοσοκομεία χρησιμοποιούν ήδη το τεστ, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να πραγματοποιήσει μία μεγαλύτερη δοκιμή σε δείγμα 800 εγκύων για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητά του πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως.

Πηγή: The Telegraph, Daily Mail

Κανόνη Κατερίνα / enet.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...