Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΕΣΥ: "Η χρήση προβλεπτικών βιοδεικτών μπορεί να εξοικονομήσει δαπάνες σε ακριβές θεραπείες"

Η εξατομικευμένη θεραπεία οδηγεί σε ασφαλέστερες, αποδοτικότερες φροντίδες υγείας, αυξάνοντας την συνολική επιβίωση των ασθενών σύμφωνα με όσα επεσήμαναν ειδικοί επιστήμονες στο συνέδριο «Εξατομικευμένη Θεραπεία & Καινοτομία» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 31 Οκτωβρίου 2013 στο συνεδριακό κέντρο Δαϊς.

Η εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση είναι μία μοναδική προσέγγιση στην ιατρική πρακτική, κατά την οποία εξειδικευμένα χαρακτηριστικά ενός ασθενούς (όπως το σύνολο των γονιδίων, οι βασικοί βιοδείκτες, το προηγούμενο ιστορικό θεραπείας, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και οι προτιμητέες συμπεριφορές) καθορίζουν τον σχεδιασμό της θεραπείας.

Η προσέγγιση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βελτιστοποίηση των φαρμακευτικών θεραπειών αλλά και της συνολικής ιατρικής περίθαλψης.

 Για την καλύτερη, πάντως, απόδοση αυτών των θεραπειών- καθώς όλοι οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο σε μια συγκεκριμένη θεραπεία- τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η χρήση προβλεπτικών βιοδεικτών.

Οι δείκτες αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά καταγράφουν με βάση τη σχετική στατιστική και επιστημονική τεκμηρίωση ποιο προφίλ ασθενούς μπορεί να ωφεληθεί από τις εξατομικευμένες θεραπείες.

Μπορούν να βοηθήσουν τους ιατρούς να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη νόσο του ασθενούς, για παράδειγμα, εάν ο ασθενής πάσχει από ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου ή εάν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Κατά αυτόν τον τρόπο, η χρήση των βιοδεικτών συμβάλλει στο να αποκομίσουν οι ασθενείς το μέγιστο κλινικό όφελος αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων για το ΕΣΥ, καθώς ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία δεν υποβάλλονται σε αυτή.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση του επιστημονικού πάνελ με θέμα τη «Κλινική και οικονομική αξία των βιοδεικτών», ο προσδιορισμός του θεσμικού πλαισίου αποζημίωσης των προβλεπτικών παραγόντων έχει σαφή τεκμηρίωση και ως εκ τούτου συγκεκριμένες κατηγορίες βιοδεικτών θα πρέπει να ενταχθούν στην ασφαλιστική κάλυψη.

Ο συντονιστής του πάνελ, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας κ. Κυριάκος Σουλιώτης και η κ. Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης ΠαΓΝΗ, υπογράμμισαν την πρωτοβουλία της ΕΟΠΕ (Ένωση Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος) στη σύσταση κατευθυντήριων γραμμών που συνιστούν τη χρήση βιοδεικτών στη χορήγηση στοχευμένων θεραπειών.

Επίσης, ο κ. Σουλιώτης παρέθεσε δεδομένα από την διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία που τεκμηριώνουν την εξοικονόμηση πόρων από την χρήση βιοδεικτών.

Όπως, για παράδειγμα, στο μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου, οι προβλεπτικοί βιοδείκτες RAS (συγκεκριμένα οι N-RAS καιK-RAS) βοηθούν στον εντοπισμό εκείνου του πληθυσμού ασθενών οι οποίοι θα έχουν τη βέλτιστη ανταπόκριση σε συγκεκριμένη θεραπεία.

Ο κ. Λουκάς Κακλαμάνης, Διευθυντής Ιστοπαθολογίας στο Ωνάσειο, τόνισε επίσης την ανάγκη καταγραφής μητρώων ασθενών που θα αποτελέσουν βάση δεδομένων για την εφαρμογή του πλαισίου εξατομικευμένης ιατρικής.

Σε πάνελ αναφορικά με την καινοτομία και τη σημασία της έρευνας και ανάπτυξης της εξατομικευμένης θεραπείας διεθνώς, εκπρόσωπος του Ιατρικού τμήματος της εταιρείας βιοτεχνολογίας Amgen, που έχει έντονη δρασητριότητα στην έρευνα και ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών για σοβαρές ασθένειες όπως η ογκολογία, παρουσίασε τα αποτελέσματα κλινικών μελετών του panitumumab για την χρήση των προβλεπτικών βιοδείκτών RAS στον μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο που αποδεικνύουν το όφελος που αποκομίζουν οι ασθενείς από την εξατομικευμένη θεραπεία, σε όρους συνολικής επιβίωσης.



Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...