Την πρότασή της για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως θα ψηφίσει «ΝΑΙ» στη Μεταρρύθμιση της Υγείας, με τον όρο ότι αυτή θα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και θα εξασφαλίζει την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΠΦΥ.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν εκτός των άλλων την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για τη μεταρρύθμιση, αναφέροντας πως απαιτούνται όχι 8 αλλά τουλάχιστον 12 μήνες για την υλοποίησή του.
Αξιολόγηση, μονάδες υγείας και ηλεκτρονικός φάκελος για όλους
Από τις πιο σημαντικές αλλαγές που ζητούν είναι η διαδικασία αξιολόγησης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.Στην αξιολόγηση η προϋπηρεσία θα έχει συντελεστή βαρύτητας 40%,η επιστημονική δραστηριότητα θα έχει συντελεστή βαρύτητας 30% και η εκπαιδευτική δραστηριότητα θα έχει 30%.
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι γιατροί του πρώην ΙΚΑ έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 έτη, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προτείνεται η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να ενταχθούν –και κυρίως να πληρωθούν- στο νέο σύστημα ως διευθυντές.
Επίσης, προτείνουν τη δημιουργία Μονάδων Υγείας ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) που να καλύπτουν τα όρια των καλλικρατικών δήμων και όχι αορίστως τις ανάγκες της Υγειονομικής Περιφέρειας. Ζητούν επίσης η λειτουργία των Μονάδων Υγείας να κρίνεται κατά περίπτωση, εάν θα είναι 24ωρη ή με διευρυμένο ωράριο.
Προτείνουν επίσης τη δημιουργία ηλεκτρονικού ατομικού φακέλου υγείας για κάθε ασθενή καθώς τη διεύρυνση των ειδικοτήτων που θα καλύπτουν τους πολίτες.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, γενικοί ιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι θα αποτελούν τον βασικό κορμό των οικογενειακών γιατρών, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν την ένταξη και των γυναικολόγων.
Σε ό,τι αφορά τους οδοντιάτρους του ΕΟΠΥΥ εισηγούνται επίσης να τελούν υπό… καθεστώς προστασίας στην μετά ΕΟΠΥΥ εποχή, προτείνοντας ότι όσοι δεν επιλέξουν το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στον νέο φορέα να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις ως ιδιώτες κατά προτεραιότητα και με τριετή διάρκεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου