Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

«Αύξηση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία - Πλαφόν στις συνταγογραφήσεις»

«Υπάρχει πρόβλεψη για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα;»


Παρέμβαση Αυγενάκη προς Γεωργιάδη.
Στα όρια συνταγογράφησης που καθορίζονται για το 2014 για κάθε ιατρό του ΕΟΠΥΥ με την υπ΄ αριθμ. 433/7-1-2014 απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.


Σύμφωνα με την απόφαση, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του κάθε ιατρού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μέσης μηνιαίας του δαπάνης για το έτος 2013. Για τους νεοεισερχόμενους ιατρούς επιτρέπεται δαπάνη αντίστοιχη με το 80% του μέσου όρου της ειδικότητάς του για το 2013. Επιπλέον, ο ιατρός δύναται να υπερβεί το όριο για δύο μήνες, ωστόσο, το σύστημα δεν θα του επιτρέψει να συνταγογραφήσει συνολικό ποσό άνω του ορισμένου μηνιαίου ποσού μείον την υπέρβαση των δύο προηγούμενων μηνών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης: «από την παρούσα απόφαση δεν γίνεται ξεκάθαρο εάν το μέτρο αφορά τους ιδιώτες ή τους νοσοκομειακούς ιατρούς και με δεδομένη την αύξηση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η συνταγογράφηση σε σχέση με προηγούμενα έτη είναι αυξημένη. Ως γνωστόν, μεγάλος όγκος των ασθενών που συνταγογραφούσαν τα φάρμακά τους στον ΕΟΠΥΥ, έχουν πλέον μεταφερθεί στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, αυξάνοντας και άλλο το ατομικό όριο συνταγογράφησης του νοσοκομειακού ιατρού. Ως εκ τούτων, δημιουργείται το ερώτημα σχετικά με το ποιο είναι το σκεπτικό του πλαφόν στις συνταγογραφήσεις των νοσοκομειακών ιατρών, αλλά και των ιδιωτών.»

«Επιπλέον», υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης «για έναν επικουρικό ιατρό που το προηγούμενο έτος δεν εργάστηκε όλο το έτος, διαμορφώνεται ένα πολύ μικρό ποσό συνταγογράφησης, που με δεδομένη την αύξηση των ασθενών, είναι ένα όριο που συμπληρώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.»

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν θα υπάρξει διάκριση μεταξύ των νοσοκομειακών ιατρών και των ιδιωτών που συνταγογραφούν για τον ΕΟΠΥΥ και ζητά να υπάρξει πρόβλεψη για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα (π.χ. καρκινοπαθείς), η φαρμακευτική αγωγή των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...