Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Εξηγήσεις θα δώσουν οι γιατροί για τον αριθμό των παραπεμπτικών

Όχι μόνο υπερέβησαν τον μέσο όρο των παραπεμπτικών που δικαιολογεί η ειδικότητά τους, αλλά τον… εκτόξευσαν σε δυσθεώρητα επίπεδα


Δεκάδες γιατροί πρόκειται να λάβουν τις επόμενες ημέρες από τον ΕΟΠΥΥ σημειώματα με τα οποία θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τον  αριθμό των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις που «έγραψαν» σε ασφαλισμένους του Οργανισμού.


Η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ έχει πλήρη εικόνα των συμβεβλημένων γιατρών ανά ειδικότητα και ανά περιοχή που όχι μόνο υπερέβησαν τον μέσο όρο των παραπεμπτικών που δικαιολογεί η ειδικότητά τους, αλλά τον… εκτόξευσαν σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η διοίκηση του Οργανισμού, τον Οκτώβριο του 2013 κόπηκαν 10.682.892 παραπεμπτικά, δαπάνης 77.247.260 ευρώ και τον Νοέμβριο κόπηκαν 9.335.388 παραπεμπτικά, ύψους 68.117.310 ευρώ. Η μικρή μείωση από τον έναν μήνα στον άλλο συσχετίζεται από στελέχη του ΕΟΠΥΥ με το μήνυμα που εστάλη από τον Οργανισμό προς το ιατρικό σώμα μέσω της δημοσιοποίησης «επιβαρυντικών» στοιχείων για πολλούς συμβεβλημένους ιατρούς σε ό,τι αφορά στον αριθμό των παραπεμπτικών που εξέδιδαν και την προσωρινή αφαίρεση του δικαιώματος να γράφουν παραπεμπτικά.

Αρνητική πρωτιά στη διενέργεια μαγνητικών έχει η Ελλάδα

Περίπου το 10% της μηνιαίας δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις αφορά στις μαγνητικές τομογραφίες, με τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ να δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν αυτή τη σπατάλη, όπως λένε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορεί ο Οργανισμός να πληρώνει 6,5 εκατ. ευρώ τον μήνα για μαγνητικές. Δεν μπορεί να επιτρέψουμε να γίνεται ο ΕΟΠΥΥ πεδίο κερδοσκοπίας από τα διαγνωστικά κέντρα. Η ζήτηση αυτή είναι προκλητή, υπερβάλλουσα, καταχρηστική, και θα διακοπεί» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός.

Η Ελλάδα έχει υψηλό αριθμό μαγνητικών και αξονικών καταλαμβάνοντας την 1η θέση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. σε κάθε 1.000 Ελληνες αναλογούν ετησίως 97,9 μαγνητικές τομογραφίες, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι μόλις 46,3 προς 1.000.Στη χώρα μας πραγματοποιούνται ετησίως 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (123,8).

Ήδη Επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων επεξεργάζεται τις προτάσεις των οικείων επιστημονικών συλλόγων προκειμένου να καταλήξει στα σχετικά πρωτόκολλα, δηλαδή στις ενδεδειγμένες εξετάσεις κατά περίπτωση και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα., ενώ θα προσδιορίσει και ποιες ιατρικές ειδικότητες θα μπορούν πλέον να συνταγογραφούν συγκεκριμένες εξετάσεις. Το πλαφόν έχει «κλειδώσει» για τις απεικονιστικές εξετάσεις, ιδίως τις  μαγνητικές και τις αξονικές τομογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...