Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Οταν ένα χτύπημα μπορεί να φέρει και Alzheimer!

Μια αναπάντεχη σχέση μεταξύ της νόσου του Alzheimer και της εγκεφαλικής διάσεισης εντόπισαν ερευνητές από τις ΗΠΑ. 


Οπως διαπίστωσαν, μια προηγούμενη σοβαρή διάσειση πιθανόν να συνδέεται με χαρακτηριστικά της νευροεκφυλιστικής νόσου στον εγκέφαλο.


Επιστήμονες από την κλινική της Mayo, στο Rochester της Minnesota, ανακάλυψαν ότι στα άτομα με ελαφρά προβλήματα μνήμης που είχαν επίσης υποστεί εγκεφαλική διάσειση, ο αριθμός των αμυλοειδών πλακών ήταν υψηλότερος.

Οι ερευνητές εξέτασαν τομογραφίες εγκεφάλου 448 ανθρώπων χωρίς προβλήματα στη μνήμη και 141 ατόμων με ελαφριές γνωστικές δυσλειτουργίες. Ολοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 70 ετών. Στην ομάδα των γνωστικά υγιών ατόμων, 17% είχαν υποστεί διάσειση με προσωρινή απώλεια των αισθήσεων, ποσοστό που ανερχόταν στο 18% στην ομάδα με τις γνωστικές δυσλειτουργίες.

Σε όσους δεν εμφάνιζαν γνωστικά προβλήματα, οι επιστήμονες δεν βρήκαν διαφορές στις τομογραφίες, είτε είχαν υποστεί τραυματισμό είτε όχι. Ωστόσο στην ομάδα με τα προβλήματα μνήμης οι συμμετέχοντες με ιστορικό εγκεφαλικών τραυμάτων εμφάνιζαν επίπεδα αμυλοειδούς πλάκας υψηλότερα κατά 18% συγκριτικά με όσους δεν είχαν τραυματιστεί στο κεφάλι.

enet.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...