Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Βραχιόλι «κλιματιστικό» ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Το βραχιόλι από χαλκό ζεσταίνει άμεσα το δέρμα, μειώνοντας την ανάγκη για θέρμανση των κτιρίων
Ένα βραχιόλι υψηλής τεχνολογίας από κράμα χαλκού θα μπορεί σύντομα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία το ανθρώπινου σώματος χωρίς να χρειάζεται καλοριφέρ και κλιματιστικά.


Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες του ΜΙΤ, που κατασκεύασαν το Wristify, το «έξυπνο» βραχιόλι που μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και καυσίμων καθώς μειώνει την ανάγκη θέρμανσης και ψύξης των κτιρίων.

Πρόκειται για ένα θερμοηλεκτρικό βραχιόλι, που ελέγχει συνεχώς τη θερμοκρασία του σώματος και στέλνει καθορισμένους από τον χρήστη κυματικούς παλμούς ζέστης ή κρύου. Λειτουργεί με μπαταρία λιθίου, έχει αυτονομία 8 ώρες και διαθέτει σύστημα που συγκρίνει τη θερμοκρασία του σώματος με την αντίστοιχη του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του MIT, «το ανθρώπινο σώμα και δέρμα δεν είναι σαν το θερμόμετρο. Αν τοποθετήσουμε κάτι κρύο απευθείας πάνω στο σώμα με σταθερή θερμοκρασία, τότε το σώμα εγκλιματίζεται και δεν το αντιλαμβάνεται πλέον ως κρύο.»

Το Wristify βασίζεται σε αυτή την απόκριση για να ξεγελάσει το σώμα. Ακόμα και μέσα σε ένα κρύο δωμάτιο, ο χρήστης του βραχιολιού αισθάνεται ζέστη σε όλο του το σώμα.

Η ομάδα του Wristify σκέφτεται τώρα να αξιοποιήσει την ιδέα της εμπορικά και ποιος ξέρει… ίσως στο μέλλον το «έξυπνο» βραχιόλι να αντικαταστήσει το θερμοστάτη στον τοίχο.

Πηγή: The Independent, The Week

Κανόνη Κατερίνα,enet.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...