Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Καταγγελίες πνευμονολόγων για σημαντικές ελλείψεις της ειδικότητάς τους στο ΕΣΥ

Οι ελλείψεις των εξειδικευμένων ιατρών σε συνδυασμό με τα «σιωπηλά» συμπτώματα της ΧΑΠ, έχουν ως αποτέλεσμα η νόσος να υποδιαγιγνώσκεται

Σημαντικές ελλείψεις στην ειδικότητα του πνευμονολόγου στο ΕΣΥ, ακόμη και στα μεγάλα νοσοκομεία του συστήματος, καταγγέλλει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Οι ελλείψεις των εξειδικευμένων ιατρών σε συνδυασμό με τα «σιωπηλά» συμπτώματα της ΧΑΠ, έχουν ως αποτέλεσμα η νόσος να υποδιαγιγνώσκεται. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι πάσχοντες στην Ελλάδα αγγίζουν τους 700.000 αλλά τουλάχιστον οι μισοί δεν το γνωρίζουν.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες πνευμονολόγοι, με αποτέλεσμα να μένουν αδιάγνωστοι χιλιάδες πάσχοντες.

Τι είναι η ΧΑΠ


Η ΧΑΠ αποτελεί μία από τις χρόνιες ασθένειες από την οποία προσβάλλονται και νοσούν εκατομμύρια άνθρωποι, με ομάδα – στόχο τους καπνιστές. Περίπου το 15% - 20% των καπνιστών νοσούν ή θα νοσήσουν, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Εκτιμάται ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ είναι περίπου 500 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Τα συμπτώματά της είναι βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στο ανέβασμα σκάλας ή στον ανήφορο. Όπως επισήμαναν οι ειδικοί, το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση, έτσι ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν, λανθασμένα, ως φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος (τσιγαρόβηχας) και της παρόδου της ηλικίας.

Σε ένα άνθρωπο που έχει εκτεθεί ενεργητικά ή παθητικά στο κάπνισμα και έχει κάποιο ή όλα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, η διάγνωση της ΧΑΠ τεκμηριώνεται με την εξέταση αναπνοής που λέγεται σπιρομέτρηση, την οποία μπορούν να εκτελέσουν και να ερμηνεύσουν όλοι ανεξαιρέτως οι πνευμονολόγοι, είτε στο νοσοκομείο είτε στα ιατρεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...