Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

«Πρόληψη - Διάγνωση - Θεραπεία - Φροντίδα» το δίκτυο υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer

Απάντηση Γεωργιάδη προς Αυγενάκη

Για την ανάπτυξη εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές, απαντά ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μετά από σχετική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας: «Ο σχεδιασμός και οι δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές στοχεύουν στην δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών, που εξασφαλίζουν την πρόληψη, την διάγνωση, την θεραπεία και την συνέχιση της φροντίδας, απαντώντας σε όλα τα επίπεδα αναγκών του συγκεκριμένου πληθυσμού ασθενών και των οικογενειών τους.»


Όσον αφορά την γεροντική άνοια και τις ασθένειες του τύπου Alzheimer, «σήμερα λειτουργούν πέντε (5) φορείς Ν.Π.Ι.Δ., δύο (2) στην Αθήνα, ένας (1) στην Θεσσαλονίκη, ένας (1) στα Χανιά και ένας (1) στον Βόλο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και περιλαμβάνουν Κέντρα Ημέρας, Οικοτροφεία, καθώς και Υπηρεσίες Στήριξης Οικογένειας, Μονάδες Βοήθειας και κατ΄ Οίκον Νοσηλείας, καλύπτοντας ευρύ φάσμα υπηρεσιών».

Στο πλαίσιο την Προγράμματος «Ψυχαργώς Γ΄ φάση (2011-2020)» έχει συμπεριληφθεί η δράση Δ.1.4.4 με θέμα «Ψυχική Υγεία Ηλικιωμένων». Στο πλαίσιο αυτής της δράσης αναπτύσσεται το «Πρόγραμμα διατομεακής συνεργασίας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ανοικών ασθενών». «Ακόμη, από την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας προωθούνται προγράμματα διατομεακής συνεργασίας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ανοικών ασθενών. Οι συγκεκριμένες δράσεις αφορούν την αξιοποίηση υπαρχουσών δομών φροντίδας ηλικιωμένων της τοπική αυτοδιοίκησης (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι), με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με άνοια και την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την φροντίδα της ψυχικής τους υγείας.»

Επιπλέον για την ανάπτυξη εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer, απαντώντας στο ερώτημα του Λ. Αυγενάκη, «απαιτείται η συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, προκειμένου να οριστούν οι άξονες και ο τρόπος υλοποίησής τους», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...