Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Tο περπάτημα προστατεύει από το εγκεφαλικό

H επιστημονική έκθεση αναφέρει ότι όσοι περπατούν περίπου μία ώρα τη μέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 35%.


Λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας που περπατούν περισσότερο από μία ώρα τη μέρα.


Αυτό έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι τονίζουν στην έκθεσή τους ότι στην περίπτωση των ηλικιωμένων σημασία δεν έχει η ένταση, αλλά η συχνότητα και η διάρκεια.

Την έρευνα πραγματοποίησαν ερευνητές από το University College του Λονδίνου, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι αυτό που παίζει ρόλο στην υγεία των ηλικιωμένων είναι το πόσο συχνά πηγαίνουν για περπάτημα, είτε αυτό είναι για βόλτα, είτε για δουλειές του σπιτιού.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική έκθεση αναφέρει ότι όσοι περπατούν περίπου μία ώρα τη μέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 35%, ενώ για εκείνους που περπατούν τρεις ώρες τη μέρα ο κίνδυνος απομακρύνεται ακόμη και κατά 60%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων ηλικίας από 60 έως 80 ετών, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Stroke.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από το γεγονός ότι δεν μπορούν να κινηθούν έντονα, αλλά να πηγαίνουν για περπάτημα όσο πιο συχνά μπορούν και στον ρυθμό που προτιμούν.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Barbara Jefferis, «το περπάτημα μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της μέρας για διάφορες δουλειές και μετακινήσεις, για τα ψώνια του σπιτιού, για αναψυχή κτλ».

Κι αυτό γιατί το εγκεφαλικό αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στα άτομα τρίτης ηλικίας, γεγονός που κάνει την πρόληψή του με οποιονδήποτε τρόπο ακόμη πιο επιτακτική.

naftemporiki.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...