Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

«Θερίζει» η γρίπη


Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, για την επιδημίας της γρίπης.
Στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, απευθύνονται καθημερινά δεκάδες ενήλικες και παιδιά, με σοβαρές επιπλοκές από τον ιό...



Η χώρα μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα καθώς η νόσος παρουσιάζει μεγαλύτερη έξαρση από ό, τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.


Μάλιστα η υψηλή ταχύτητα με την οποία κινείται η γρίπη στην επικράτεια δίνει στην Ελλάδα πανευρωπαϊκή «πρωτιά» καθώς μαζί με την Ισπανία, έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στη διασπορά του ιού και ειδικά του επιθετικού στελέχους Α(Η1Ν1) ,το οποίο είχε προκαλέσει πριν από μερικά χρόνια πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας 104 ασθενείς εκ των οποίων οι 33 έχουν καταλήξει.

Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Σωτήρης Τσιόρδας « η μεγάλη έξαρση της γρίπης στη χώρα μας, αποδίδεται αφενός στις κλιματολογικές συνθήκες που ευνόησαν τη διασπορά του ιού και αφετέρου στο γεγονός, ότι ο τύπος γρίπης που επικρατεί είναι ο Η1ΝΙ,-ο πανδημικός ιός -ο οποίος είναι ιδιαίτερα επιθετικός.

Επιπρόσθετα φαίνεται ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν έχει αναπτύξει ανοσία ενώ παράλληλα έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.»

Οι επιστήμονες συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εκείνοι που πρέπει να προσέξουν περισσότερο είναι παιδιά, ηλικιωμένοι (άτομα 60 ετών και πάνω) και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιακές νόσους, διαβήτη και ανοσοκαταστολή .

Τα μέτρα πρόληψης αφορούν την σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, το καλό πλύσιμο των χεριών καθώς και την τήρηση των κανόνων της αναπνευστικής υγιεινής (κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος και αποχώρηση από δημόσιους χώρους, όταν παρατηρούνται συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού).

Επιπλέον συστήνεται η έγκαιρη χρήση αντιιϊκών φαρμάκων, εντός του πρώτου 48ωρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...