Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Φάρμακο για το AIDS αποτρέπει τον καρκίνο της μήτρας

Φυσιολογικά και παθολογικά κύτταρα του τραχήλου στο μικροσκόπιο


Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποτραπεί με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για το AIDS, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Το φάρμακο λέγεται λοπιναβίρη και χορηγήθηκε δοκιμαστικά σε 40 γυναίκες με προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, εξαλείφοντάς τες στο 90% των περιπτώσεων, δίχως να προκαλέσει παρενέργειες.


Εάν το εύρημα επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερη μελέτη, που ήδη προγραμματίζεται, μπορεί να αποτελέσει την πρώτη, μη επεμβατική θεραπεία για τις βλάβες αυτές,δήλωσε η δρ Λυν Χάμπσον, λέκτορας Ιογενούς Ογκολογίας στο πανεπιστήμιο, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη σε συνεργασία με τον σύζυγός της δρα Ίαν Χάμπσον, διευθυντή στο Εργαστήριο Γυναικολογικής Ογκολογίας του Μάντσεστερ.

«Τα αποτελέσματα αυτά ήταν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε», είπε η δρ Χάμπσον.

Τα νέα ευρήματα, που θα παρουσιασθούν το προσεχές διάστημα σε δύο ιατρικά συνέδρια, σημαίνουν πως στο μέλλον μπορεί να χορηγείται στις γυναίκες με προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου ένα φάρμακο που θα χρησιμοποιούν στο σπίτι, αντί να κάνουν βιοψία ή να υποβάλλονται σε χειρουργικές θεραπείες γι’ αυτές.

Η μελέτη διεξήχθη στο Εθνικό Νοσοκομείο Kenyatta (KNH) στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Οι δύο βρετανοί επιστήμονες συνεργάσθηκαν με τον δρα Ίνοσεντ Ορόρα Μαράνγκα του ΚΝΗ, για να εξετάσουν 40 γυναίκες με χαμηλού και υψηλού βαθμού αλλοιώσεις του τραχήλου, οι οποίες θεωρούνται προκαρκινικές και πρέπει να ελέγχονται και να αντιμετωπίζονται για να μην εξελιχθούν σε καρκίνο.

Η λοπιναβίρη είναι ένα χάπι που λαμβάνεται στο πλαίσιο της αντιρετροϊκής αγωγής για την HIV/AIDSλοίμωξη, αλλά στη μελέτη εφαρμόσθηκε απ’ ευθείας στον τράχηλο με τη μορφή κολπικού υπόθετου.

Οι γυναίκες έβαζαν ένα κολπικό υπόθετο δύο φορές την ημέρα και επί δύο εβδομάδες. Επαναλαμβανόμενα τεστ Παπ έδειξαν «δραματική βελτίωση» μέσα σε ένα μήνα από τη θεραπεία, ενώ τρεις μήνες αργότερα η θεραπεία θεωρήθηκε «οριστική».

Από τις 23 γυναίκες με υψηλού βαθμού δυσπλασίες (αλλοιώσεις), οι 19 θεραπεύτηκαν πλήρως, ενώ συνολικώς το 91% είχαν βελτίωση.

Φωτογραφικές εικόνες του τραχήλου τους που ελήφθησαν πριν και μετά τη θεραπεία έδειξαν σαφή υποχώρηση των αλλοιώσεων, ενώ δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Για μια τόσο αρχική, κλινική μελέτη, τα ευρήματα αυτά «υπερέβησαν τις προσδοκίες μας, διότι γυναίκες με υψηλού βαθμού δυσπλασίες έγιναν καλά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», είπε ο δρ Χάμπσον.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι με περαιτέρω μελέτες, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δόση και διάρκεια της θεραπείας, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

»Η ελπίδα μας είναι ότι η θεραπεία αυτή θα φέρει επανάσταση στην διαχείριση των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου, η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη σε φτωχές χώρες όπως η Κένυα».

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από συγκεκριμένα ογκογόνα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Αν και υπάρχουν εμβόλια που τον προλαμβάνουν, αυτά γίνονται κυρίως στις εύπορες χώρες της Δύσης, διότι οι φτωχές χώρες αδυνατούν να καλύψουν εμβολιαστικά όλες τις γυναίκες.

Επιπλέον, οι σύγχρονες θεραπείες εναντίον του δεν εφαρμόζονται στις φτωχές χώρες του κόσμου, με συνέπεια να εξακολουθεί να κοστίζει ετησίως τη ζωή σε περισσότερες από 290.000 γυναίκες, η πλειονότητα των οποίων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Τα υπάρχοντα εμβόλια δρουν προφυλακτικά στη μόλυνση από τα ογκογόνα στελέχη του HPV, αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν τις προκαρκινικές αλλοιώσεις και γι’ αυτές η μόνη λύση είναι προς το παρόν διάφορες χειρουργικές παρεμβάσεις, γι’ αυτό και είναι τόσο ενθαρρυντικά τα ευρήματά μας», είπε η δρ Χάμπσον.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα αν η λοπιναβίρη μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του τραχήλου καθ’ εαυτό, ούτε αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία προκαρκινικών αλλοιώσεων σε άλλα τμήματα του σώματος (λ.χ. κόλπο, πρωκτό) όπου επίσης οι ογκογόνοι τύποι του HPV προκαλούν καρκίνο.

Ωστόσο δεν αποκλείουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και προγραμματίζουν κι άλλες μελέτες

http://ygeia.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...