Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ θα τριπλασιαστούν έως το 2050

Η άνοια εξελίσσεται στην μεγαλύτερη πρόκληση δημόσιας υγείας γι’ αυτή τη γενιά


Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γη που πάσχουν από άνοια και Αλτσχάιμερ, αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις. Οι επιστήμονες, σε ειδική έκθεσή τους για λογαριασμό της οργάνωσης Διεθνής Νόσου Αλτσχάιμερ, εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα φθάσουν τα 135 εκατ. έως τα μέσα του αιώνα, από 44 εκατ. σήμερα. Από το 2010 έως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 17% διεθνώς.


Η νέα επιστημονική έκθεση, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της ειδικής για την άνοια συνόδου κορυφής στο Λονδίνο της Ομάδας των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων κρατών, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, αναφέρει ότι καθώς αυξάνεται σταδιακά το προσδόκιμο ζωής στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στη Ν.Α. Ασία και την Αφρική, θα επιδεινωθεί κι εκεί το πρόβλημα.

Σήμερα, το 38% των ασθενών με άνοια και Αλτσχάιμερ βρίσκονται στις πλούσιες χώρες, όμως έως το 2050 οι διεθνείς ισορροπίες θα έχουν μεταβληθεί και πλέον το 71% των περιστατικών θα βρίσκονται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η έκθεση επισημαίνει πως η άνοια εξελίσσεται στην μεγαλύτερη πρόκληση δημόσιας υγείας γι’ αυτή τη γενιά, αλλά οι περισσότερες χώρες είναι «δυστυχώς απροετοίμαστες για την επερχόμενη επιδημία άνοιας». Μόνο 13 χώρες διαθέτουν εθνικά προγράμματα κατά της άνοιας.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Διεθνής Νόσου Αλτσχάιμερ Μαρκ Βόρτμαν δήλωσε πως «έχουμε να κάνουμε με μια παγκόσμια επιδημία που συνεχώς επιδεινώνεται - αν κοιτάξουμε στο μέλλον, ο αριθμός των ηλικιωμένων θα αυξηθεί δραματικά».

Το Αλτσχάιμερ είναι η σοβαρότερη μορφή άνοιας και δεν μπορεί να θεραπευτεί μέχρι στιγμής, παρά μόνο να μετριαστούν τα συμπτώματά της. Πλήττει την μνήμη, τη νόηση και τη συμπεριφορά των ηλικιωμένων, δημιουργώντας τρομερά βάρη για τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες. Το παγκόσμιο κόστος της άνοιας υπολογίζεται σε πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ποσοστό που βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.

Η ειδική σύνοδος της G8 ελπίζεται ότι θα ενεργοποιήσει τους ηγέτες του πλανήτη, ώστε να κατευθύνουν περισσότερα κεφάλαια στην έρευνα κατά της άνοιας και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...