Διαβάστε τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανδρών – Ποιες είναι οι παθήσεις
Άμεσες είναι οι επιπτώσεις των συχνά εμφανιζόμενων παθήσεων του προστάτη στην ποιότητα ζωής των ανδρών, μειώνοντας την επιθυμία για σεξ, την ικανότητα για στύση, τη δυνατότητα εκσπερμάτισης και οργασμού ακόμη και τη γονιμότητά του.
Ο μικρός αδένας, που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, δηλαδή το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα στο εξωτερικό περιβάλλον από την ουροδόχο κύστη μέσω του πέους, έχει βάρος περίπου 15g, σχήμα καρυδιού και περιέχει μερικούς ομαλούς μυς που βοηθούν να αποβάλουν το σπέρμα κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Ο ρόλος του είναι να παρέχει ένα μέρος του υγρού που είναι απαραίτητο για την εκσπερμάτωση, το οποίο βοηθά στη μεταφορά και τη διατροφή του σπέρματος και κατά συνέπεια τη διαδικασία της σύλληψης.
Όπως μας εξηγεί ο Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης κ. Βασίλης Πουλάκης, οι παθήσεις του προστάτη που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι άνδρες κάποια στιγμή στη ζωή του είναι:
• Οξεία προστατίτιδα - Είναι μια φλεγμονή που συνοδεύεται από πόνο στη στύση και την εκσπερμάτιση, έχοντας έτσι επίπτωση στην ερωτική επιθυμία. Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.
• Χρόνια προστατίτιδα - Είναι μία χρόνια μορφή φλεγμονής, η οποία εμφανίζεται αρχικά με ήπια συμπτώματα που μπορεί να περνούν απαρατήρητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επηρεάζει έμμεσα τη στυτική λειτουργία, που μπορεί να είναι επώδυνη και μαλακή. Η εκσπερμάτιση γίνεται επώδυνη, ενώ το σπέρμα μπορεί να είναι λιγότερο και μολυσμένο, να υπάρχει αιμοσπερμία και να αλλοιωθεί η ποσότητα και η ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Η θεραπεία διαρκεί μεγάλο συνήθως χρονικό διάστημα και συχνά η νόσος υποτροπιάζει.
• Καλοήθης υπερπλασία - Είναι η αύξηση του προστατικού όγκου που συμβαίνει ανάλογα με την ηλικία. Αρχικά προκαλεί δυσουρικά ενοχλήματα όπως συχνουρία, επιτακτικότητα, αδυναμία κένωσης της ουροδόχου κύστεως και επίσχεσης ούρων. Τα συμπτώματα αυτά όμως δρουν ανασταλτικά κατά τη σεξουαλική επαφή με αποτέλεσμα τη διαταραχή εκσπερμάτισης, τη διατήρηση ικανής στύσης, τη μείωση της libido και κατά συνέπεια τη μείωση της ποιότητας ζωής. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι φαρμακευτική, βελτιώνοντας την ούρηση επιβαρύνοντας όμως τη σεξουαλική ζωή, εξαιτίας κάποιων ανεπιθύμητων παρενεργειών. Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να είναι η διουρηθρική εκτομή του αδένα είτε η διακυστική αφαίρεσή του όταν ο όγκος του αδένα ξεπερνά τα 100 κ εκ. Η επέμβαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της ούρησης, της στύσης και της σεξουαλικής επιθυμίας. Συνήθως παρατηρείται και παλίνδρομη εκσπερμάτιση.
• Καρκίνος - Εκτός των άλλων προκαλεί έντονη ψυχολογική φόρτιση, έχοντας μεγάλη επίπτωση στη σεξουαλική ζωή. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική με ορμονοθεραπεία, η οποία στοχεύει στην μείωση της τεστοστερόνης στο αίμα που τρέφει τον καρκίνο του προστάτη. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ερωτικής επιθυμίας και της στυτικής ικανότητας. Η ακτινοθεραπεία και η βραχυθεραπεία επηρεάζουν την ερωτική διάθεση, μειώνουν τον όγκο εκσπερμάτισης επέρχεται στυτική δυσλειτουργία και αλλάζει ο οργασμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου