Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ισπανία: 45 μεταμοσχεύσεις σε 24 ώρες!

Ρεκόρ από την Ισπανία, η οποία επί 22 χρόνια είναι σταθερά πρώτη παγκοσμίως στον συγκεκριμένο τομέα


Το δικό της ρεκόρ στο πλήθος μεταμοσχεύσεων σε μία ημέρα ξεπέρασε η Ισπανία την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιώντας 45 μεταμοσχεύσεις σε 24 ώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) της χώρας. Το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ήταν 36 μεταμοσχεύσεις σε 24 ώρες και είχε επιτευχθεί τον Ιούλιο του 2012.


Τα μοσχεύματα προήλθαν από 16 δότες, οι δύο από τους οποίους ήταν ζωντανοί, δηλαδή συγγενείς που έδωσαν για παράδειγμα τον έναν τους νεφρό. Αναλυτικά, σε μία μόλις ημέρα μεταμοσχεύθηκαν 26 νεφροί, δέκα ήπατα, πέντε καρδιές και τρεις πνεύμονες. Επίσης, έγινε μία μεταμόσχευση παγκρέατος για θεραπεία διαβήτη.  

Οι επεμβάσεις έγιναν σε 22 νοσοκομεία που βρίσκονταν σε 11 διαφορετικές πόλεις της Ισπανίας και ο συντονισμός για τη μεταφορά των οργάνων και τη μεταμόσχευσή τους στους δέκτες έγινε χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Εξάλλου η Ισπανία θεωρείται παγκοσμίως ηγέτιδα χώρα στις μεταμοσχεύσεις, καθώς οι γιατροί της χώρας κατάφεραν το 2013 να πραγματοποιήσουν συνολικά 4.279 μεταμοσχεύσεις. Και όλα αυτά εις πείσμα των καιρών, αφού ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2013 είχε περικοπεί 2,6 δισ. ευρώ και τα διαθέσιμα λόγω της συρρίκνωσης του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 7 δισ. ευρώ.
Η Ισπανία τα τελευταία 22 χρόνια είναι πρώτη στον αριθμό μεταμοσχεύσεων σε όλο τον κόσμο. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στο ευρύ και συντονισμένο δίκτυο των κέντρων μεταμοσχεύσεων που διαθέτει, στην ευαισθητοποίηση και μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στη δωρεά οργάνων, αλλά και στην εκπαίδευση των γιατρών.

Επιχείρηση - εξπρές. Πέντε από τους λήπτες οργάνων, τρεις καρδιάς και δύο ήπατος, θα είχαν πεθάνει σε τρεις ημέρες εάν δεν είχαν λάβει τα μοσχεύματα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελ Παΐς». Η ταχύτητα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ό,τι πιο πολύτιμο, καθώς δεν είναι μόνο οι λήπτες που βρίσκονται συνήθως σε τελευταίο στάδιο ανεπάρκειας, αλλά και τα περισσότερα όργανα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και δεν μπορούν να συντηρηθούν για πολλή ώρα εκτός ανθρώπινου σώματος.

Μέσα σε μόλις μία ώρα ο ισπανικός ΕΟΜ ειδοποιήθηκε για πέντε από τους δότες. «Αμέσως έπρεπε να ειδοποιήσουμε τους ασθενείς ότι βρέθηκε το σωτήριο μόσχευμα. Δεν ήταν όλοι όμως σε μία πόλη. Ενας καρδιοπαθής βρισκόταν στη Σεβίλλη, άλλος στη Βαρκελώνη, τα όργανα ήταν στη Μαδρίτη…» εξηγεί η Σάρα Σάντζες, η οποία ήταν εκείνη την ώρα υπεύθυνη βάρδιας συντονισμού. «Εκτός από τους ασθενείς και τους γιατρούς σε 11 νοσοκομεία της χώρας, θα έπρεπε να ζητήσω να προετοιμάσουν αεροπλάνα, ειδικές άδειες απογείωσης και προσγείωσης από τα αεροδρόμια και τη μεταφορά των οργάνων από και προς αυτά».

Στην Ελλάδα το 2013 ο συνολικός αριθμός μεταμοσχεύσεων έφτασε μόλις τις 250, ενώ εδώ και χρόνια δεν υπάρχει κέντρο για μεταμόσχευση πνεύμονα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε και αυτά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...